Regeringens nya förslag: Så ska de skrota tv-licensen

Regeringen har i dag överlämnat ett förslag om en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst till Lagrådet. Den ska ersätta den gamla varianten med tv-licens – som skrotas. 

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Förslaget innebär att radio- och tv-avgiften avskaffas och ersätts med en public service-avgift som tas in via skattsedeln.

Enligt Bah Kuhnke ska avgiften vara en procent av den beskattningsbara inkomsten men upp till ett tak. Man kommer alltså betala max 1 300 kronor per person och år. Personer med en lägre inkomst än 13 600 kronor per månad föreslås betala en reducerad avgift.


Ensamboende vinnare

Den nuvarande radio- och tv-avgiften kostar 2 400 kronor per år per hushåll för den som har tv- och radiomottagare hemma. Avgiften är lika för alla hushåll och det finns alltså ingen student- eller pensionärsrabatt. Men den nya avgiften ska betalas av alla – vare sig man har en tv-apparat eller inte. 

Nytt med den nya avgiften är att den kommer samlas in genom Skatteverket och redovisas på din deklaration. Fakturorna ryker. Dessutom slopas avgiften för företag, som i dag också måste betala för tv-licensen.

– Avgiften redovisas i våra inkomstdeklarationer först våren 2020, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om det nya förslaget? Dela och kommentera!

Dela på Facebook