Annons

Reinfeldt om varför man ska jobba till 75: Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade..."

Annons

Svenskarna lever allt längre, befolkningen blir allt äldre som helhet och det är ont om unga. Det gör att vi behöver jobba längre för att ekvationen med pensionerna ska gå ihop. Det menar Fredrik Reinfeldt, före detta statsminister, som nu har skrivit rapporten ”Att arbeta till 75 – en bra början”.

Under tisdagen gästar han Nyhetsmorgon där han talar mer om sina åsikter.


Varför ska man arbeta till 75?

Reinfeldt motiverar sitt förslag med att ett längre yrkesliv ger en bättre pension. Han säger också att vi svenskar bör anpassa oss i takt med hur samhället förändras.

Många pensionärer tvingas vända och vrida på varenda krona. Skulle vi ha ett längre yrkesliv skulle vi ta bort problemet med låg inkomst för många äldre.

När programledaren Jesper Börjesson ställer sig frågande till hur man ska göra med de som har tunga jobb som sliter ut dem, säger Reinfeldt:

– De ska rimligen inte fortsätta med de yrkena. Jag ser inte framför mig att man ska jobba med samma sak i 50 år. Man kan byta karriär, eller identitet. Det handlar om att se sig själv i förändring.

Han fortsätter:

– Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade på 70-talet.

Han berättar också att det idag och framöver inte kommer att vara lika exotiskt att leva till 90-95, som det var förr, och att äldre människor blir kapabla till att arbeta längre.


Vad tycker du om förslaget? Skulle du kunna tänka dig att arbeta till 75 års ålder?

Annons