Rektorn införde militär disciplin på svenska skolan – nu skjuter betygen i höjden

När Truls Katsler tog över som rektor på på Ölyckeskolan i Löberöd för 3 år sedan var vandalisering, trotsiga elever och allmänt stök vardag. Förre yrkesmilitären Truls Katsler satte nu stopp för det. 

– Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat. Vi är inte ute efter kadaverdisciplin. Om det blir lugnare trivs eleverna bättre – och då presterar de bättre också, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

På bara några år har betygsiffrorna ökat med 20 procentenheter.


Han sticker inte under stol med att han gillar ordning, och som yngre trivdes fint med att arbeta i det militära - något som bevisligen fungerat.

– Det handlar om trygghet och studiero. För det behövs ett visst mått disciplin. Vi har även satsat på tidiga insatser med specialpedagoger. Sedan handlar det om att vi har en extremt duktig lärarkår.

Måndagsmorgnar är det uppställning, eller morgonsamling, på skolgården kl 8.20 för högstadiet. Alltid utomhus, oavsett väder. Truls Katsler har dessutom infört totalförbud mot kepsar eller andra ytterkläder inomhus. Lärarna avgör också om mobiltelefoner ska vara framme. Det får bara ske om de används i undervisningen. Annars omhändertas mobilerna och hamnar i rektors skrivbord och så får föräldrarna gå tidigare från jobbet och komma och hämta dem.

– Det är ingen fara att ställa krav – bara man signalerar det tydligt. Man kan säga till på ett vänligt sätt som samtidigt signalerar att det inte finns något utrymme för förhandling, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

Betygen har ökat med 20 procentenheter på några år, och gymnasiebehörigheten har dessutom ökat från 74 till 95 procent de senaste fyra åren.

– Framgångsreceptet är egentligen att ställa krav på eleverna och visa att man bryr sig, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

Dela vidare om du också tycker att fler skolor borde satsa mer på ordning och reda!

Dela på Facebook