Årets matbluff 2018: Björn Bernhardson på Äkta vara om fem finalister

”Årets matbluff” är priset ingen livsmedelsaktör vill ha – och just nu kan du vara med och rösta fram den mest vilseledande produkten 2018. 

– Vi brukar skicka ett diplom till segraren, men vi hör aldrig ett tack för det, säger Björn Bernhardsson som arrangerar tävlingen, till Aftonbladet.

Årets matbluff har delats ut sedan 2015. Och antipriset verkar också ha gett resultat. Enligt Bernhardson har 11 av 15 tidigare finalister antingen plockats bort ur sortimentet eller förbättrats så att det blivit mindre bluffigt.

Omröstningen pågår fram till den 21 januari och vinnaren avslöjas i TV4:s Nyhetsmorgon den 23 januari.

Här är finalisterna i Årets matbluff:

Festis Guanabana pineapple

Festis guanabana pineapple presentationsbild

Äkta vara: ”Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer”.

Lätta Original

Lätta presentationsbild

Äkta vara: ”Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.”

Glacéau (Coca Cola) Smartwater

Glaceau Smartwater presentationsbild

Äkta vara: ”I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ”ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.”

Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Garant grönsaksjuice presentationsbild

Äkta vara: ”Namnet ”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.”

Oatly Havregurt naturell

Oatly Havregurt presentationsbild

Äkta vara: ”Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.”

Foton: Äkta vara, TV4

Här nedan kan du se Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta prata om årets blufffinalister i TV4.

Dela gärna för att informera andra.