Så länge bör barn sova med sina föräldrar

Det är två viktiga skäl till att barn ska sova i föräldrarnas säng till dagisålder

Från spädbarn och upp till tre års ålder bör barnen dela säng med mamma och pappa, hävdar barnläkare. Orsaken är att barn sover bättre och föräldrarna knyter starka band till barnet.

Trots hälsomyndigheternas varning för föräldrarna att sova tillsammans med sina barn och småbarn, argumenterar barnläkaren, Nils Bergman, från University of Cape Town i Sydafrika, för det motsatta. Det skriver The Telegraph.

Den sydafrikanska barnläkare med svenska rötter står bakom en studie från 2011, där han studerade skillnaden mellan barn som delade säng med sina föräldrar, och de som sover i sin egen säng.

Nils Bergman tror på grund av sin forskning att barn är mindre stressade och få en mycket bättre sömn om de sover på sin mammas bröst än om de ligger i en vagga eller säng. Den ostressade sömnen är viktigt för barnet här och nu, men även senare i livet barnet få beteendesvårigheter på grund av den dåliga och osäkra sömn barnet fick som liten.

Dessutom påpekar han att föräldrar och barn som sover separat, har svårare att bilda band än om de sover tillsammans.

Varningarna mot att dela säng med barn finns på grund av många plötsliga dödsfall bland spädbarn (inklusive SIDS), som var med sina föräldrar. Men barnläkaren anser inte att förekomsten av föräldrarna bär skulden för dödsfallen.

- Det händer på grund av andra saker: giftiga ångor, cigaretter, alkohol, stora kuddar och farliga leksaker, säger Nils Bergman.

Dela på Facebook