Annons

Saga och Johanna stoppade våldtäkt på okänd kvinna - nu hyllas de av polisen

Annons

Det var i november som 21-åringarna Saga Helin och Johanna Karlsson från Norrköping fick bevittna något som är många kvinnors största fasa.

Vännerna Saga Helin och Johanna Karlsson, 21, från Norrköping spenderade en lördagskväll i november förra året hos en gemensam vän. Under bilfärden på väg hem upptäckte de något olustigt. När de förstod att en kvinna höll på att våldtas, gjorde det något som inte många hade vågat, de ingrep utan att blinka.

 – Den där parken leder inte till ett bostadsområde eller så, utan det är bara ett grönområde. Det var då vi fick en dålig magkänsla, säger Johanna till Aftonbladet.

Tjejerna hade ingen tid att förlora. I något slags samförstånd valde därför att ingripa direkt, för kvinnan som överfallits.

Gjorde det som kändes rätt

De båda vännerna är eniga om att det är en självklarhet att ingripa om en ser något som inte är rätt.

– När man ser en utsatt medmänniska så blir det att man bara går på instinkt. Vi gjorde det som kändes rätt, säger Johanna till Aftonbladet.

Och tur var väl det! Tack vare Johannas och Sagas ingripande och vittnande kunde mannen gripas.

I fredags dömdes mannen i Norrköpings tingsrätt till 1,5 års fängelse, utvisning i fem år, samt att betala skadestånd till kvinnan.

– Det känns verkligen som en vinst, för alla inblandade. På sociala medier har folk skrivit om att straffet är för kort. Vi är nog tacksamma över att han ens åkte fast, även om man kan diskutera rättssystemet, säger Saga.

”Årets medborgarmedalj”

Nu hyllas vännerna av polisen i Norrköping för deras heroiska insats. På deras Facebook skriver de ett inlägg om dem.

”Detta väldigt modiga och rådiga ingripande är hedervärt och det vill vi uppmärksamma. Vi har även nominerat Saga och Johanna till årets medborgarmedalj.

Tusen tack för er hjälp!” skriver polisen.

Två hjältar! Vi vill hylla Saga Helin och Johanna Karlsson som tillsammans avbröt en pågående överfallsvåldtäkt en...

Posted by Polisen Norrköping on Friday, January 11, 2019
Saga och Johanna vill trycka på vikten i att ingripa, även om det är obehagligt, menar Aftonbladet.

 – Man ska ju vara försiktig, men ser man någon som inte kan försvara sig så tycker jag att det är lite av ens uppgift att ingripa, säger Johanna och Saga fortsätter:

 – Hade man själv varit i den situationen kan man ju bara tänka sig hur tacksam man varit om någon annan gripit in. Det är viktigt att agera.

Det är såna som Saga och Johanna som gör samhället till en tryggare plats. Dela gärna för att hylla dessa modiga tjejer, det förtjänar dem. 

Annons