Såhär dejtar vi nu

Här en text skriven Jamie Varon som har skrivit hur vi dejtar idag som vi på Viralking har översatt till svenska. Hoppas ni gillar den!

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

icw43f

Vi hänger oss inte idag. Vi ser inte poängen. Det har alltid sagts att det finns fler fiskar i havet, men aldrig att det havet funnits vid våra fingertoppar på OkCupid, Tinder, Grindr, Badoo, välj själv. Vi kan beställa en människa på samma sätt som vi kan beställa thaimat. Vi tror att intimitet ligger i perfekt valda emojis. Vi tror att ansträngning är ett ”god morgon”-sms. Vi säger att romantiken är död, för det kanske den är, men kanske behöver vi bara förnya den. Kanske är romantik, i vårt moderna samhälle, att lägga ned mobilen länge nog för att se in i varandras ögon vid middagen. Kanske är romantik att man tar bort Tinder från mobilen efter en otrolig första dejt med någon. Kanske finns fortfarande romantiken, vi vet bara inte hur den ser ut nu.

När vi väljer – om vi hänger oss – så har vi fortfarande ett vandrande öga på alternativen. Vi vill ha den fina delen av en filet mignon, men vi är för upptagna med att kolla in den mediokra buffén, på grund av valet. Våra val tar död på oss. Vi tror att ett val betyder någonting. Vi tror att möjligheter är bra. Vi tror att ju fler chanser vi har, desto bättre. Men, det gör allt urvattnat. Glöm att faktiskt känna sig nöjd, vi förstår inte hur det ser ut, låter som eller känns. Vi har en fot utanför dörren, för på utsidan finns det mer, mer, mer. Vi ser inte vem som rakt framför våra ögon och ber om att bli älskar, eftersom inte ber om att bli älskad. Vi längtar efter något som vi alla fortfarande vill tro existerar. Ändå letar vi efter nästa spänning, nästa stöt av upphetsning, nästa ögonblickliga tillfredsställelse.

Vi lugnar oss själva och distraherar oss själva och, om vi inte kan möta demonerna i vår egen hjärna, hur kan vi förväntas älska någon även när det inte är lätt att älska dem? Vi drar. Vi lämnar dem. Vi ser en gränslös värld på ett sätt som ingen generation före oss har sett. Vi kan öppna en y flik, se på bilder av Portugal, ta fram ett Visa-kort och boka en flygbiljett. Vi gör det inte, men vi kan. Poängen är att vi vet att vi kan, även om v in har resurserna att göra det. Det finns alltid andra lockande alternativ. Öppna Instagram och se andras liv, livet vi skulle kunna ha. Se platserna vi inte reser till. Se liven vi inte lever. Se människorna vi inte dejtar. Vi bombarderar oss själva med stimuli, input, input, input, och vi undrar varför vi mår dåligt. Vi undrar varför vi inte är nöjda. Vi undrar varför ingenting håller och allting känns lite hopplöst. Det är för att vi inte har en aning om hur vi ska se våra liv för hur de är, istället för vad de inte är.

Även om vi hittar det. Säg att vi hittar den personen vi älskar som älskar oss. Hängivenhet. Intimitet. ”Jag älskar dig”. Vi gör det. Vi hittar det. Då, fort, lever vi det för andra. Vi berättar för folk att vi är i ett förhållande på Facebook. Vi lägger upp våra bilder på Instagram. Vi blir ett ”vi”. Vi får det att verka perfekt för att det vi väljer att dela är höjdpunkterna. Vi delar inte bråken klockan tre på natten, de röda ögonen, lakanen fläckade av tårar. Vi skriver inte Vi skriver inte statusuppdateringar om hur deras kärlek för oss skiner som ett ljus på de delar vi inte älskar själva. Vi twittrar inte 140 tecken om sorg när vi har den sortens konversationen som kan avgöra vår kärleks framtid. Det är inte det vi delar med oss av. Glada bilder. Ett lyckligt par. Kärleken är perfekt.

Sedan ser vi de här andra glada paren och vi jämför oss. Vi ä Emoji-generationen. Val-kulturen. Jämförelsegenerationen. Att mäta sig med andra. Vara bra nog. Den bästa. Aldrig för har vi haft ett sådant otroligt överflöd av markörer för hur det ser ut att leva Det Bästa Livet. Vi lägger till, lägger till, lägger till, och snart finner vi oss själva i förtvivlan. Vi kommer aldrig vara tillräckligt bra, eftersom det vi försöker mäta oss med inte finns. De här liven existerar inte. De här relationerna existerar inte. Ändå kan vi inte tro det. Vi ser det med våra egna ögon, och vi vill ha det. Vi kommer förstöra oss själva tills vi får det.

Så, vi gör slut. Vi gör slut för att vi inte är bra nog, våra liv är inte bra nog, vårt förhållande är inte bra nog. Vi sveper, sveper, sveper, bara lite mer på Tinder. Vi beställer någon till vår dörr precis som pizza. Cykeln börjar om. Emoji. “God morgon”-sms. Intimitet. Lägg ned mobilen. Parbild. Glatt par. Jämför. Jämför. Jämför. Det oundvikliga kryper in som ett latent, subtilt missnöje. Bråken. ”Något är fel, men jag vet inte vad det är.” ”Det här funkar inte.” ”Jag behöver något mer.” Och vi gör slut. Ännu en förlorad kärlek. Ännu en kyrkogård av glada parbilder.

Så fortsätter vi till nästa. Sökandes efter det svårfångade ”mer”. Nästa fix. Näste tillfredsställelse. Nästa snabba hit. Lever våra liv i 140 tecken, 5-sekundersbilder, frusna filtrerade bilder, fyra minuter långa filmer, uppmärksamhet här, uppmärksamhet där. ”Mer” är en illusion. Vi oroar oss över att nöja oss, samtidigt som vi får oss själva att lida genom att tänka att allt som inte är det skinande och glada livet som vi har vant oss vid är att nöja oss. Vad betyder det att nöja sig? Vi vet inte, men vi vill inte ha det. Det är inte perfekt, det är att nöja sig. Om det inte är glittrig filtrerad kärlek, då nöjer man sig. Om det inte är värt att lägga upp på Pinterest, då nöjer man sig.

Vi inser att detta ”mer” vi vill ha är en lögn. Vi vill ha telefonsamtal. Vi vill se ett ansikte vi älskar utan det blå ljuset från en skärm. Vi vill ha långsamhet. Vi vill ha enkelhet. Vi vill ha ett liv som inte behöver bekräftas av gillningar, favoriter, kommentarer och ”upvotes”. Vi kanske inte vet att vi vill ha detta än, men det gör vi. Vi vill ha samhörighet, äkta samhörighet. Vi vill ha en kärlek som bygger upp, inte en kärlek som kastas bort för nästa hit. Vi vill komma hem till människor. Vi vill lägga ned våra huvuden i slutet av våra liv och veta att vi har levt väl, vi levde skiten ur våra liv. Det är det vi vill ha, även om vi inte vet det än.

Ändå är det såhär vi dejtar nu. Det är inte såhär vi älskar nu.

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

Dela på Facebook