Sanningen om din katt: Den planerar att döda dig

De är söta och gosiga. Men enligt en ny personundersökning har din katt samma impulsiva och neurotiska beteenden som deras farliga artfränder.

Vi tycker om bjuda in katter i vårt hem och söta husdjur. Men forskare har tittat på våra fyrbenta vänners personlighetsdrag, nu påpekar det att katter har en olycksbådande och mörk sida gömd bakom sina stora oskyldiga ögon.

Undersökningen genomfördes i samarbete mellan Univeristy Of Edinburgh och Bronx Zoo. De satte sig för att jämföra tamkatter med sina vilda motsvarigheter, som snöleoparder och afrikanska lejon. Det skriver Daily Mail.

Sammantaget fann forskarna att tama katter har många drag gemensamma med de vilda djuren. Bland annat fann de mycket av samma aggressiva och neurotiskt beteende av de 100 katter  som "medverkat" i studien". Speciellt dominans och impulsivitet var drag som återkom i båda tama katter och vilda katter.

- De är söta och de är lurviga och gosiga, men vi måste komma ihåg att när vi har katter som husdjur, bjuder vi in små rovdjur i våra hem, säger psykologen Max Wachtel, en av forskarna bakom undersökningen, till 9NEWS.

- För många människor är det värt det. Katter kan vara fantastiska, söta livspartner. Tills de vänder sig mot dig, säger psykologen.

Han säger att bara deras storlek hindrar katten från att kunna släppa lös sina fullständiga rovgiriga egenskaper.

- Det är bra att förstå personlighetsdrag hos våra husdjur. Olika katter har olika personligheter. Men som en art, finns det en hel del likheter, säger Max Wachtel, till Daily Mail.


Dela på Facebook