Annons

Se när 6-åriga Isabelle kör elbil till operationssalen - ska göra det roligare att opereras

Annons

Det görs tusentals operationer på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg varje år.

För att göra det mindre obehagligt för barnen har sjukhuset nu lanserat en ny satsning och införskaffat sig två små elbilar.

Tanken är att barnen själva ska få köra de små bilarna till operationssalen och sexåriga Isabelle Johansson Svahn fick sätta sig bakom ratten på premiärturen.


Kerstin Wållgren, som är verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, fick idén efter ett besök på ett sjukhus i England i våras.

Deras undersökning visade att barn gärna skulle köra själv till operationssalen, gärna med en bil. Något som sjukhuset införskaffat.

– Då tänkte jag att det ska vi också ha, säger Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, till SVT.

Där hade man gjort en undersökning där man hade frågat barn vad som var viktigt när de skulle in till operation. Några hade svarat att de tyckte att det var otäckt att åka i sängen till operation med alla stora människor som tittar ner på en och man åker och blir illamående.

Så hon ringde Volvo och frågade om de kunde fixa två små elbilar till oss och det gjorde dem.


Isabelle, 6, invigde elbilen

För några veckor sen dök de två vrålåken upp på sjukhuset i Göteborg och i måndags var det dags för premiärturen.

Bakom ratten satt sexåriga Isabelle Johansson Svahn som ligger på sjukhusets canceravdelning.

– Hon tyckte det var jätteroligt. När hon satte sig i bilen så började hon trycka på alla knappar, som barn gör. Då visade det sig att det fanns en discofunktion i bilen med högtalare och allt, som vi inte visste om. Det var så roligt, berättar Kerstin för Expressen.

Alla som vill ska få tillgång till bilarna

– Alla som vill ska få tillgång till bilarna. Men många barn måste åka säng till operation eftersom de är för sjuka för att kunna sitta upp.

Bilarna är storleksmässigt gjorda för barn mellan tre och sex år.

– Allt som kan lindra det som känns jobbigt för barnen är bra. Jag tror att bilarna kan göra en jättestor skillnad för barnen så att det eländiga kan kopplas till någonting roligt i stället.

Se klippet nedan när Isabelle kör elbilen:

Annons