Se upp: Mat som du inte visste kunde döda din hund

Det viktigaste med husdjursvård är att veta vad du kan och inte mata din hund. Så länge du håller dig till en ganska anständigt hund diet, bör allt vara okej? Fel. Det visade sig att det finns massor av livsmedel du förmodligen inte visste om det kan faktiskt vara riktigt dåligt för din hund, inklusive några som är ganska nyttiga för människor.

Det finns inget värre än att din hund lider över ett litet misstag i kosten. Vi på Viralking bryr oss om dig och din hund, här finns 12 matprodukter som din hund ska absolut undvika.

Choklad

Choklad är en av de vanligaste livsmedel som är dåligt för hundar. Hundägare vet bättre än att lämna en eller två Toblerone.

Vad betyder det: Choklad innehåller koffein och teobromin som faller under kategorin metylxantiner. När vi hör frasen "ju mörkare chokladen är, desto farligare är den," det är för att vit choklad innehåller färre metylxantiner. Således, mindre toxicitet.

Vad den kan göra: Om hundar äter choklad kan det orsaka kräkningar, uttorkning, buksmärtor, svår agitation, muskelryckningar, oregelbunden hjärtslag, förhöjd kroppstemperatur, kramper och död.

Mjölk

Ja vi vet, valpar dricker mjölk från sina mödrar när de är födda. Men liksom människor (inklusive mig), kan hundar också lida av laktosintolerans.

Vad betyder det: Mjölk innehåller mjölksocker som hundar inte har enzymer för att bryta ner.

Vad den kan göra: Konsumtionen av mjölk kan leda till kräkningar, diarré och andra gastrointestinala problem.. Även om det inte är direkt livshotande, kan det bidra till allvarlig bakteriell exponering hos hundar som så småningom kan leda till sjukdom.

Ost

Ingen nachos för dig tyvärr. Din mage kommer att tacka mig.

Vad betyder det: Liksom mjölk har ost även socker och fett som hundar inte har de nödvändiga enzymer för att bryta ner.

Vad den kan göra: Ost och andra mejeriprodukter kan orsaka problem om de konsumeras för mycket. Symtom som gas, diarré och kräkningar kan inträffa om en hund äter för mycket ost.

Lök

Lök kan göra mer än bara få din hund att gråta.

Vad betyder det: Lök innehåller ämnen som kan vara skadliga för hundar om de konsumeras för mycket.

Vad den kan göra: Lök kan skada röda blodkroppar hos hundar som orsakar dem att bli svagare och röra sig mindre. Om tillräckligt lök konsumeras kan en blodtransfusion vara nödvändigt.

Makadamianötter

En av de nyare upptäcker, makadamianötter kan vara oerhört skadligt för hundar om de äts.

Vad betyder det: De specifika kemikalier som finns i nötterna är fortfarande okända just nu, men de är kända för att orsaka en toxisk reaktion på hundar vid förtäring.

Vad den kan göra: Det kan resultera i att hundar får kramper, förlamning särskilt i bakbenen, kräkningar, depression, darrningar och allmän svaghet.

Vitlök

Se dina hundar som vampyrer och håll dem borta från lök så mycket som möjligt.

Vad betyder det: Liksom choklad, ju starkare lök är desto mer toxisk kan det vara.

Vad den kan göra: Lök innehåller alicin som är giftigt, och den kan orsaka blodbrist hos din hund. Hundar kan oxå bli akut förgiftade. Hundens urin får en mörkt orange eller röd nyans, och konsumtionen kan leda till att en blodtransfusion krävs. Symptomerna är bland annat, Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor m.m. Kan även leda till dödsfall.

Vindruvor

Liksom macadaminötter, kan vindruvor och russin vara extremt giftigt för hundar.

Vad betyder det: Det är för nuvarande okänt vad för kemikalier och föreningar i druvor som orsaker toxicitet för hundar, men resultaten av konsumtion kan vara ganska förödande.

Vad den kan göra: Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Vilken mängd en hund klarar är individuellt och storleksberoende. Förutom njursvikt kan hundar också utvecka kräkningar eller diarré samt seghet slöa. Hundar kommer också utveckla uttorkning och aptitlöshet. Död från njursvikt kan förekomma inom tre till fyra dagar.

Avokado

Du kanske vill vänta med att dela din guacamole med din kompis. Han kommer att tacka dig för det senare.

Vad betyder det: Skal, kärna, löv och själva frukten är giftig för hundar. Frukten innehåller också det giftiga ämnet persin.

Vad den kan göra: Avokado kan ha toxiska effekter på hundar beroende på sort. De kan orsaka andningssvårigheter, svullen mage, vätskeansamlingar i bröstkorg och hjärta. Men det farligaste för dem tycks vara kärnan, eftersom det är halt, kan kärnan av misstag sväljas av hundar vilket leder till obstruktion av tarmkanalen.

Äppelskrutt

Medan de flesta människor försöker undvika att äta kärnan i ett äpple, är det faktiskt mer giftigt för hundar. Tillammans med några andra frukter, bör du definitivt vara noga att inte lämna äppelkärnor runt hundar.

Vad betyder det: Kärnan i ett äpple (liksom plommon, persikor, päron och aprikoser) innehåller cyanglykosider som också är känd som cyanid.

Vad den kan göra: Det kan leda till att hunden blir yr, får svårt att andas, kollapsar eller till och med hamnar i chock eller koma.

Deg

Bröd gör dig fet? Att ha en knubbig valp är inte det värsta i världen, men deg som innehåller jäst) bör absolut hållas borta från hundar.

Vad betyder det: Degen kan jäsa i hundens mage och börja producera alkohol.

Vad den kan göra: Bortsett från toxicitet från alkohol som produceras i magen, kan degen skapa en stor mängd gaser i hundens matsmältningssystem, vilket kan leda till svår smärta eller i värsta fall en sprucken mage.

Bacon

Vad betyder det: Bacon (eller annan väldigt fet mat) som är rik på fett kan leda till att hunden drabbas av pankreatit, när en hund väl har utvecklad pankreatit kan deras bukspottkörtel sluta fungera.

Vad den kan göra: Detta leder till alla möjliga problem med matsmältningen och absorption av näringsämnen.

Källor GiftinformationscentralenVeterinären.nu

Dela på Facebook