Sjuksköterskor på akuten slår larm: ''Det är en tickande bomb''

Vården är bland det viktigaste vi har då det handlar om vår och våra anhörigas hälsa. Ändå prioriteras den alldeles för lite. 87 procent av sjuksköterskorna är inte rätt värderade på arbetsmarknaden utifrån sin kompetens.

Två unga akutsjuksköterskor på Danderyds sjukhus har slagit larm, då det håller på att fallera.

– Många bryter ihop efter arbetspassen. De börjar gråta, eftersom de inte känner sig tillräckliga, säger Matilda Varli till Aftonbladet.

Situationen på Danderyds sjukhus har fått flera anställda att bryta ihop. Nu berättar 23-åringarna Daniela Tapia och Matilda Varli om hur de började på ”världens bästa jobb” och ville vårda de mest utsatta – och rädda liv. Nu tvingas de och deras kollegor att arbeta upp till 15 timmar i sträck, utan möjlighet att äta eller gå på toa.

Image result for danderyd hospital

Bristen på utbildad personal gör att anställda får gå in i väggen innan det blir skillnad. Ett exempel på det är att Daniela och Matilda, som examinerades förra året, redan räknas till till de mer erfarna. Nu kan de vara ytterst ansvariga för 30–40 patienter, utan att träffa en enda av dem.

– Vi har gått in i ett katastrofläge. Det är krigzon nästan varje dag på akuten, hela dygnet. Man klarar inte av situationen, det är ohanterbart, säger Daniela Tapia.

Patienter ligger på britsar i korridorerna, och det är inte ovanligt att de tvingas sitta i åtta timmar i väntrummet innan de får en första bedömning.  Många är rädda för att dö, och enligt Matilda och Daniela säger folk upp sig för att de bryter ihop.

Image result

Så säger chefssjuksköterskan

Maria Carlsson, chefssjuksköterska vid akuten, säger att hon förstår att anställda mår dåligt.

– Det är förskräckligt. Det kan inte fortsätta. Det måste bli en förändring, och det skyndsamt. Vi chefer gör allt vad vi kan, men det är svårt att rekrytera sjuksköterskor till akutmottagningen. Dels på grund av arbetsmiljön, dels arbetstiderna och till viss del lönen, säger hon till Aftonbladet.

Dela på Facebook