Annons

Skolans nya beslut: Totalförbjuder all energidryck

Annons

På Snäckebacksskolan i Ronneby är det inte längre tillåtet att dricka energidryck på skolans område – något som tagits emot med blandade känslor.

Rektorn Ulrika Lundin har bestämt att högstadieeleverna inte längre får dricka energidryck i skolans lokaler.

– Det är ett beslut vi har fattat utifrån forskning som visar att det inte är så bra att dricka mycket energidryck. Det utgår ifrån hälsoaspekten, det ska vi också stå för som skola, säger hon till Expressen.

På skolan går det ungefär 450 elever, men Ulrika är inte säker på exakt hur många som dricker energidryck. Men det är många.


– Eleverna är inte överförtjusta så klart. Många av dem jämför det med att personalen dricker kaffe, och det gör även vissa elever. Men vi hade diskussioner om vad forskningen visar och kom fram till det här, förklarar Ulrika.

Ulrika Lundin understryker att många föräldrar står bakom förbudet, även om det initierades av skolan.

– Om burken är öppnad häller vi ut den. Om den är oöppnad får föräldrarna komma och hämta den, men jag tror inte att det har hänt så många gånger.

Vanlig läsk får eleverna fortfarande konsumera. Ulrika förklarar:

– Problemet är mängden koffein i energidrycken, det är det som är skillnaden på läsk. Vissa dricker kanske två-tre energidrycker på kort tid. För vissa påverkar det ingenting, men för andra som har problem med hjärtat kan det påverka negativt.

Enligt en undersökning från 2018, utförd av Norges motsvarighet till konsumentverket, är plötsliga energifall, sömnstörningar, darrningar, hjärtklappning, hyperaktivitet, huvudvärk och bröstsmärtor vanligt bland de som dricker energidrycken ofta.

Vad tycker du om skolans beslut om att införa förbud mot energidryck?

Annons