Annons

Sömnforskaren: Därför ska du inte börja jobba före klockan 10

Annons

Doktor Paul Kelley, sömnforskare vid University of Oxford, hävdar att börja jobba innan klockan 10 på morgonen kan göra personer sjuka, stressade och utmattade.

I en ny bok lyfter han fram att arbetsdagar som inte startar förrän klockan 10 skulle föra med sig positiva hälsoeffekter. 

– Det skulle minska människor sömnbrist i stort, säger han till Daily Mail. 

Svenske sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt menar dock att det bästa vore om vi kunde anpassa oss mer efter naturen. 

Dr Kelley, författare till boken Body Clocks, tror att senarlägga arbetsdagens starttid till klockan 10 skulle förbättra hälsan och produktivitet. Han arbetade tidigare som huvudlärare på Monkseaton Community School i Tyneside, där han tillät eleverna att börja klockan 10:00.

– Arbetsdagar som startar klockan 10 skulle vara det mest rättvisa om man ska sätta en tid för alla. Det skulle minska människor sömnbrist i stort, säger Paul Kelley till Daily Mail.

An expert is calling for some workers to start as late as midday if it suits their body clock

Torbjörn är professor vid Stressforskningsinstitutet, där han också ingår i en forskningsgrupp som fokuserar på stress, sömn och återhämtning håller med om att senare starttider kan föra med sig positiva effekter, framför allt i skolan.

– Man presterar lite bättre i skolan om man börjar senare. Det är fullständigt logiskt eftersom de flesta går och lägger sig för sent, säger Torbjörn Åkerstedt, som menar att den avgörande faktorn är att människors dygnsrytm påverkas av onaturligt ljus, säger han till Expressen.

– Glödlampans intåg på 1800-talet har gjort att vi kan vara uppe onaturligt länge. Egentligen bör vi gå och lägga oss klockan 20 på kvällen och gå upp vid 04-05-snåret. 

Torbjörn Åkerstedt framhåller att det bästa vore om vi kunde anpassa oss mer efter naturen.

– Människan mår säkert allra bäst av att anpassa sig till naturen. Men eftersom vi uppenbarligen inte gillar att göra det så kanske det är en bättre lösning att anpassa sig efter de sena kvällsvanorna.

Dela gärna om du håller med forskaren!

Annons