Annons

Stam i Amazonas vinner i domstol mot stort oljebolag – räddar en halv miljon hektar regnskog

Annons

Amazonas är världens största regnskogsområde och även den mest artrika skogen på jorden. Man brukar kalla Amazonas för "jordens lungor" och området spelar en avgörande roll i att bevara jordens klimat. 

Avskogningen av denna regnskog kan ha katastrofala effekter på planeten.


Kort sagt, är det troligtvis en dålig idé att skövla Amazonas regnskog.

När ett stort oljebolag ville skövla en del av Amazonas regnskog för att utvinna olja mötte de stort motstånd från Waoranibefolkningen i Pastaza, en stam i Amazonas, enligt Indy100.

Stammen har levt i området i flera generationer och vägrade tillåta att oljebolaget skulle förvandla deras hem på sju miljoner tunnland till 16 oljeplattformar. Stammen tog frågan till domstol, skriver Indy100.


Stammen lämnade in en stämningsansökan till rätten, som tog beslutet att stoppa all installation av oljeriggar.

I beslutet kommer inte heller oljebolag och den ecuadorianska regeringen få tillstånd att borra i ytterligare en halv miljon tunnland.

Stammen har vunnit rättsprocessen, men än är inte kampen över. 


Oswando Nenquimo, talesman för Waorani of Pastaza, sa:

”Idag har vi skyddat vår skog från oljeborrning; vi har skyddat vårt vatten från kontaminering; vi har skyddat våra barn från sjukdomar.

"Detta är ett rättsligt prejudikat för inhemska rättigheter. Men kampen är långt ifrån över. Regeringen kommer att överklaga för att de fortfarande vill ha oljan under vårt land. Urfolk över hela Amazonas och världen måste slå sig samman för att skydda våra hem."

Dela gärna för att sprida dessa nyheter!

Annons