Annons

Starka mothugget: Ge folket pensioner som går att leva på

Annons

I valrörelsen lovade partierna att förbättra pensionerna för många. Men svenska pensionssystemet saknar pengar och måste göras om.

Det menar debattören Jöran Rubensson i Expressen.

I en debattartikeln ”Stoppa hemlighetsmakeriet kring folkets usla pensioner” skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund, SPRF, om svenska pensionssystemet.

Debattören menar att det svenska pensionssystemet inte är hållbart och måste göras om för att ge våra äldre den trygghet de förtjänar.


Se över pensionerna

Anledningen? Pensionssystemet är kraftigt underfinansierat. 

– Det kommer helt enkelt in för lite pengar för att systemet ska kunna betala ut rimliga pensioner. Och då slår bromsen till, vilket skett tre gånger och medfört att en genomsnittpensionär förlorat tiotusentals kronor sedan 2011, skriver Jöran Rubensson i Expressen.

Han menar att statsminister Stefan Löfvens löfte om att pensionärerna ska få behålla 70 procent av sin tidigare inkomst saknar trovärdighet.

Många pensionärer i risk för fattigdom

Debattören menar att det inte räcker att ta bort pensionskatten, ännu mer pengar måste in.

– På kort sikt vore det bättre att använda sig av de 19 miljarder från arbetsgivaravgifterna som betraktas som skatt och överföra dessa till pensionssystemet, skriver han.

Rubensson menar att för att att återupprätta folkets förtroende krävs en heltäckande översyn.

– Till exempel att Sverige nu har högst andel pensionärer i riskgruppen för fattigdom i Norden. För tio år sedan hade vi lägst andel. Och om inget görs kommer pensionerna att bli ännu lägre framöver, skriver Jöran Rubensson i Expressen.


Så här kan det ju bara inte få fortsätta. Nu är det dags att politikerna gör skillnad. Dela om du står bakom våra svenska pensionärer.

Annons