Strandad val gråter av ångest och smärta – men hon har änglavakt

En grupp av späckhuggare var på jakt efter sälar längs kusten i British Columbia i Kanada. En typisk jakt blev snart en kamp mellan liv och död för en av späckhuggarna.

En ung späckhuggare fattade ett beslut som gjorde att hon blev strandsatt och fastnade bland en grupp av stenar. Den rädda och förvirrade valen uppvisade tydliga tecken på stress – hon var chockad och i smärta, inte minst för att hennes massiva kropp låg uppe på skarpa stenar.

När räddningsteamet fick syn på den strandade valen började de omedelbart göra allt de kunde för att försöka trösta henne. Det var en traumatisk situation för alla inblandade.

Samtliga i räddningsteamet var förtvivlade när de hörde hur den vackra späckhuggaren skrek av ångest och smärta.

George Fisher hörde att någon pratade på radion om en späckhuggare i nöd – varpå han omedelbart samlade en grupp volontärer för att försöka hjälpa till att frigöra den fångade späckhuggaren. Valen hade inte mycket tid; hennes hud torkade allt mer när det blev lågvatten.

Valforskaren Hermann Meuter hjälpte till i räddningsinsatsen. De började snabbt täcka den strandade späckhuggaren med våta filtar och öste hinkar med saltvatten över henne. Hon började lugna sig.

När teamet först anlände var hennes andning snabb och tung, men när de började täcka henne med våta filtar och ösa saltvatten över henne började hon slappna av.

“Jag tror att hon visste att vi var där för att hjälpa henne”, berättade Meuter.

De tänkte först knyta ett rep runt valen och dra henne ut i havet, men de vågade aldrig eftersom hon satt fast på skarpa stenar, vilket sannolikt skulle göra detta till ett dödligt beslut. Detta team visste exakt vad de behövde göra för att rädda henne.

Allt räddningsteamet kunde göra var att hålla henne lugn, tröstad och ständigt täckt av våta filtar. Så höll de på tills högvattnet kom in igen.

Räddningsteamet arbetade flitigt och outtröttligt i åtta långa timmar för att se till att detta vackra havsdäggdjur skulle överleva. Med hjälp av slangar, otaliga hinkar och gigantiska filtar kunde de ge späckhuggaren en morgondag.

När tidvattnet var tillräckligt högt för att täcka stenarna, kunde späckhuggaren lätt simma ut i havet igen. Hennes grupp väntade på henne i fjärran, och räddningsteamet berättade att det var tydligt att späckhuggarna kommunicerade med varandra. Det var en helt fantastisk syn och känsla för alla som var där.

Hela räddningsinsatsen fångades på video – och det är ett helt otroligt ögonblick att se.


Dela på Facebook