Superkocken Tareq Taylor vill höja livskvaliteten för äldre med god mat - nu tar han saken i egna händer

Tareq Taylor är tv-kocken som gick vinnande ur "Kockarnas kamp" och har blivit stark profilerad i tv-program som "Trädgårstider" och annat. 

Sedan dess har det varit lite tyst om 49-åringen från Malmö.

Men till julhelgerna kommer tittarna se honom igen i SVT:s "Stjärnorna på slottet", där han kommer att laga mat till stjärnorna.

Nu vill Tareq Taylor förändra måltidskulturen för de äldre.

Allting började med ett telefonsamtal från en äldre kvinna…

Maten – ”det enda roliga som händer på hela dagen”

– För ungefär tre år sen blev jag uppringd en fredagskväll när jag satt hemma. I andra änden sa någon: ”Är det Tareq Taylor?”. Ja, det är det sa jag. ”Kom och rädda mig”, svarade hon. Då trodde jag det var någon som busade och skojade med mig, säger Tareq Taylor till Newsner.

Men det var inte en busringning.

– Det var en äldre dam som satt på ett äldreboende, bott där ett par veckor. Och hon tyckte maten var så katastrofal att hon ville att jag skulle komma dit och styra upp köket. Hon sa till mig att om det är det här vi ska äta, hur ska vi då kunna leva en dag till? frågade hon sig. ”Det här är det enda roliga som händer på hela dagen”…

Hennes ord gjorde starkt intryck på superkocken.

– Hon var helt klar i knoppen. Det där satte spår i mig.

Nu vill Tareq Taylor lyfta frågan om maten som de äldre blir serverade.

För Newsner berättar han om att det finns många kockar därute som jobbar på äldreboenden och gör fantastisk skillnad dagligen. Men den stora mängden äldre som förlitar sig på mat som kommer utifrån får tyvärr inte speciellt bra mat.

Därför startade Tareq och några vänner ett nytt stort kök i Lund. Tanken bakom det nystartade företaget är att erbjuda näringsrika, färdiga maträtter för de äldre.

Dela gärna om du håller med Tareq Taylor om att äldrematen måste förbättras