Svältande isbjörn fångad på film – stapplar mot sin död mitt framför kameran

En film på en utsvulten och oigenkännlig isbjörn har rönt stor uppmärksamhet.

Det var fotografen Paul Nicklen och filmskapare från djurskyddskoncernen Sea Legacy som filmade isbjörnen på den kanadensiska ön Baffin Island. 

– Hela mitt team kämpade mot tårarna när vi dokumenterade den här döende isbjörnen, skriver Paul Nicklen i sitt Instagraminlägg.

Filmen har även publicerats i National Geographic. En tunn och utmärglad isbjörn ses vandra över barmarken på jakt efter mat, och sänker ned tassen i en sliten tunna.

– Det är en scen som fortfarande förföljer mig, men jag vet att vi behöver dela både det vackra och det hjärtekrossande om vi ska kunna bryta ner väggarna av apati. Det är såhär svält ser ut, skriver Paul Nicklen i sitt Instagraminlägg.

Efter att ha lagt ut bilderna på sociala medier fick Paul tonvis med frågor om varför han inte ingrep och hjälpte isbjörnen.

– Naturligtvis tänkte på det, men jag hade varken med mig en bedövningspistol eller 180 kilo särkött, säger Paul.

Även om han hade hjälpt till så hade det bara förlängt björnens lidande, menar han. Att mata vilda isbjörnar är dessutom olagligt i Kanada och det skulle till sist bara förlänga djurets lidande.

Paul delade med sig av bilderna eftersom han vill att folk ska visa effekterna av den globala uppvärmningen:

– När forskare säger att isbjörnar dör ut, vill jag att folk ska inse hur verkligheten ser ut. Isbjörnar kommer att svälta ihjäl, avslutar fotografen till National Geographic.

Dela dessa starka bilder och sprid budskapet vidare för att visa de allvarliga konsekvenserna av global uppvärmning.


Dela på Facebook