Svenska Charlottes förklaring till varför man inte ska klättra på höbalarna delas nu av tusentals

Vi har nog alla sett dem någon gång. De stora vita balarna ute på åkrar och fält. Många sätter sig eller klättrar på dem men det många nog inte tänker på är att balarna är djurmat till vintern och om de förstörs står djuren utan mat.

Sockerbitar, marshmallows, bonnägg eller dinosaurieägg. Balarna vi ser ute på åkrarna kallas många olika saker. Lantbrukaren Charlotte Isakssonbor på en gård i Bjursås, Dalarna och har flera gånger sett folk som sätter sig på dem, skickar upp sina hundar på balarna eller låter sina barn klättra på dem, något som kan förstöra balarna. Därför skrev hon ett Facebook-inlägg där hon uppmanade folk att låta bli dem. Ett inlägg som i skrivande stund nästan har delats 7000 gånger.

"Ja, jag har kommit ner till åkern och sett barn leka runt bland hösilagebalarna. Dels är det dumt att föräldrarna som står och tittar på inte säger till, dels har jag blivit uppretad över bilder som vuxna lägger upp på sociala medier, säger Charlotte till Land.se."

soxo

”Jag blir galen!! Låt bli balarna! Låt inte era barn, hundar eller ni själva klättra på dem. Rör dem inte alls.

I varje bal finns gräs som är noga avklippt och torkat med omsorg för att sen rullas ihop och plastas in. När det är klart startar en process i balen som gör gräset det till vinterfoder. Blir balen knuffad på eller går det hål i plasten blir hela eller delar av balen förstörd.

Hela tillverkningen av fodret tar många timmar, är väderberoende och kräver en gedigen (och mycket dyr) maskinpark. Lantbrukare och djurägare är helt beroende av vinterfodret för sin överlevnad och i förlängningen även konsumenten.

Så! Låt bli att klänga på dem för ert höga nöje skull. Inte skulle ni låta era barn och hundar hoppa på bilar som står parkerade längs vägen?!”

soxo2

Charlotte skrev inlägget i upplysningssyfte. Hon antar att folk inte vet om att om det går hål i plasten eller om balen blir knuffad på så kan fodret i dem förstöras.

"Då är det 600 kilo foder som blir förstört – helt i onödan, säger hon till Land."

Dela gärna Charlottes Facebook-inlägg med dina vänner så fler kan ta del av denna viktiga information!

Dela på Facebook