Annons

Svenska forskare söker arga personer till ny studie

Annons

Bär du på mycket ilska? Då kan du få användning av det. Svenska forskare håller just nu på med en stor studie och söker deltagare som har problem med att hantera sin ilska.

Att bli arg är i grunden är inte problematiskt och det händer alla då och då. Men vissa har svårare än andra att hantera sin ilska: De blir lättare arga, har svårt att kontrollera sin ilska och upplever sina aggressioner som bekymmer. Aggressionerna kan upplevas som jobbigt för den som bär på känslan, men det kan också få negativa konsekvenser för omgivningen.


KBT-behandling

Men det finns hjälp att få – via kognitiv beteendeterapi, eller KBT som det ofta kallas. Men ännu vet inte forskare vilken behandling som fungerar bäst just vid ilska. Därför håller forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet på att testa om KBT på nätet kan hjälpa personer som upplever att de har problem med ilska. 

– Det behövs mer forskning för att förbättra de existerande behandlingsformerna. Det här rör en stor grupp människor som lider av ett stigmatiserat problem, säger Hugo Hesser, biträdande professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Sker över nätet

Nu söker forskare vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet deltagare till deras Ilskestudie. Alla över 18 kan söka till studien om man upplever att man har svårt att kontrollera sin ilska. Behandlingen är gratis och sker över internet. I studien lottas man därefter till olika KBT-former för att forskare ska kunna se vilka strategier som fungerar bäst.

Vad bra att det nu forskas ordentligt på området! Tryck nu på DELA-knappen så att dina argsinta vänner kan söka till studien!

Annons