Svenska Hjälten Jonas räddade 12-årig pojke fast på ett isflak - ''Trodde jag skulle dö''

25-åriga Jonas Åkerholm blev fredagens hjälte då han räddade en 12-åring ur det iskalla vattnet.

1

12-åringen hade fastnat på ett isflak som flöt snabbt förbi i den strömmande Torne älv.

Jonas såg vad som hände och hoppade i det nollgradiga vattnet. Jonas jobbar som deltidsbrandman och med sig hade han sin hansabräda (räddningsbräda) som han hoppade i med för att rädda pojken.

– Jag förstod läget direkt. Jag tog hansabrädan utan lina eftersom jag visste att linan inte skulle räcka, säger han till Kuriren.

– Jag tänkte: ”Vad ger jag mig in på nu”. Men jag hade inget val och började paddla frenetiskt.

Väl i vattnet tog det en stund innan Åkerholm fick syn på 12-åringen.

– Det var en väldigt stark ström och jag kände att jag blev väldigt trött och undrade hur det skulle sluta. Men då fick jag syn på killen efter några hundra meter – närmare en kilometer, säger han.

– Jag ropade till pojken och när jag fick svar fick jag nya krafter och öste på.

Det var en kamp mot klockan. Pojken hade uppskattningsvis varit minst 10–15 minuter i vattnet.

"Behålla lugnet"

När han närmade sig pojken manade Åkerholm honom att hålla sig lugn. I höjd med Ruskolabacken hade han fått tag i 12-åringen som var jätterädd.

– Jag sa bara: ”Ta det lugnt och ta dig försiktigt upp på brädan”. Han satt på ett jättelitet isflak, även om pojken var rädd så var han var väldigt lugn och lyckades ta sig över på hansabrädan, säger Jonas Åkerholm som lyckades få tag i pojken och paddlade med honom till närmsta holme.

Vid holmen lyckades pojken ta sig upp på land och därifrån kunde han få kontakt med den finska räddningstjänsten. De tog sig till holmen med båt och skjutsade båda tillbaka till fastlandet.

Att Jonas Åkerholm gav sig ut på egen hand i vattnet var inte självklart på förhand.

– Vi hade tänkt att jag och en kollega skulle åka ut. Men jag sa till kollegan att jag gör det själv eftersom det hade varit för tungt om man är två, säger Åkerholm.

– Jag var rädd. Och jag funderade över vad jag hade gett mig in på. Men jag hade inget val, säger han.

Dela på Facebook