Annons

Svenska Jonna lägger sig försiktigt ner på tunna isen – lyssna nu noga på svaret underifrån

Annons

Har du hört isen sjunga en vinternatt? När bloggaren Jonna Jinton förklarat det vackra fenomenet i sin film sprids den snabbt över världen.


Vi har tidigare skrivit om den svenska bloggerskan Jonna Jinton, 30, som för nio år sedan övergav storstadslivet i Göteborg, hoppade av den påbörjade sjuksköterskeutbildningen och följde sitt hjärta. Nu bor hon i en liten by i Västernorrland

Nu har Jonna gjort ett nytt klipp – om isens ”sång”.


Ljudet är fascinerande mystiskt, som en underjordisk åska eller en mytisk valsång. När den svenska bloggaren Jonna Jinton förklarar fenomenet på sin Youtube-kanal strömmar kommentarerna in från hela världen.

– Det här är mitt absoluta favoritljud som fascinerat mig i många år men jag hade aldrig hört om det innan jag flyttade hit till den här ensliga platsen vid sjön, berättar Jonna i filmen.


Snabba sprickor

Man brukar säga att isen låter för att det bildas spänningar i isen men när Jonna förklarar blir det tydligt på riktigt.

– När isen blir tjockare skapas spänningar som stiger ända tills isen spricker. Och när sprickorna färdas snabbt över isen skapas starka vibrationer och ljud som kan höras många mil.

Spänningarna skapas också på våren, när isen tunnas ut och fryser på igen under kalla nätter.

Se nu det inspirerande och vackra klippet här nedanför:

Annons