Svenska paret bygger växthus runt hemmet för att odla mat och hålla värmen

Som det gamla ordspråket säger: de som bor i ett glashus ska inte kasta sten. Men de har aldrig sagt något om frukt och grönsaker. För en familj, som bor i ett glashus är en realitet. De har faktiskt byggt ett växthus runt deras hem!

Charles Sacilotto och Marie Grammar ville ha ett sätt att undkomma de kalla vintrar vi har i Sverige på ett miljövänligt sätt. Så vad är bättre än att bygga ett växthus runt deras hem? Nu har de ett sätt att värma sitt hem och odla sin egen mat.

Charles, en fransk ingenjör inspirerades av Bengt Warne som på 70-talet byggde sitt naturhus - ett hus inuti ett växthus. Huset fungerade som ett forskningscenter men samtidigt som ett hem för han och hans familj. För cirka 10 år sedan byggde han sitt växthus. Huset kostade 1,5 miljoner då och ombyggnaderna har gått lös på ytterligare 2,5 miljoner kronor. Men då har man också fått ett hus där det är snudd på sommar året runt och med mycket låga energikostnader. Mycket tack vare solceller och den avancerade isoleringen.

– Energikostnaderna är väldigt låga. Vi behöver värme från oktober till mitten av mars. Och då eldar vi för det mesta. Vi har även ett eget reningsverk, som fungerar, säger Charles till Dagens industri.

Titta på videon nedan:


Dela på Facebook