Svenska Viola, 94, låtsades gå på bluffen – satte dit ökände bedragaren

Det var fredagen den 20 januari fjol som 94-åriga Viola Ericsson fick ett samtal från bluffläkaren.

Han ska ha ringt upp de äldre och utgett sig för att vara läkare och sedan talat om för dem att de var allvarligt sjuka, i vissa fall dödligt sjuka, men att han kunde erbjuda bot i form av en ny mirakelmedicin.

Mannen krävde dock betalning i förskott och uppmanade dem att skicka pengar eller bankomatkort och kod till hans adress i London.

Viola Ericsson, 94 år, gick ock inte på denna bluff utan bestämde sig för att sätta dit bedragaren.

– Jag är glad och lite förvånad över att jag kunde bidra. Och jag tyckte när han ringde upp att ska man luras så får man vara lite slugare. Att ringa och säga att man är överläkare på Karolinska det kunde jag genast förstå att det inte var sant, säger Viola Ericsson till P4 Göteborg.


För Aftonbladet utvecklar hon:

– Jag vet mycket väl hur sjukvården är organiserad. Inte ringer en överläkare från Karolinska och har mina journaler. Jag tycker det var så dumt så.

Mannen ringde flera gånger till Viola som hela tiden höll huvudet kallt. Nu står han åtalad för 78 bedrägerier och försök. Hon bestämde sig nämligen för att luras lite tillbaka.

– Jo, jag spelade med för jag förstod att han ville lura mig. Jag sa att jag har så dåligt minne och inte hade reda på bankkoden, och han talade om exakt hur jag skulle göra. Bara ta ut fem tusen åt gången, och han var så hjälpsam. Men jag tyckte inte att han lät särskilt begåvad. Och så skulle vi talas vid igen och då ringde ju jag polisen, berättar Viola för Aftonbladet.

Fick sätta dit mannen

– Nog talade jag med honom en fem, sex gånger. Jag hade riktigt roligt, jag bor på ett äldreboende och det är inte alls speciellt roligt att vara 94. Så det livade upp mig att spela med. Sen kom poliserna hit och tog uppspelningen och gav mig en blomma, och jag tycker det var mycket trevligt, berättar Viola.

DELA gärna vidare för att varna andra att vara försiktiga när de svarar i telefon!

Dela på Facebook