Annons

Svenske sjukhuschefen åkte utomlands under julen – motiveringen: ''Den var nödvändig''

Annons

Nyligen rapporterade VLT att Liselott Sjöqvist, chef för akutsjukvården och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, åkt till Spanien under julen – trots Folkhälsomyndighetens uppmaning att avstå från icke nödvändiga resor. Hon har tidigare varit i Spanien i somras och i oktober, totalt 3 gånger.

Över 9400 svenskar har dött med coronaviruset.

Coronapandemin har satt sjukvården under stor press och många har skrikit efter ännu strängare restriktioner – detta för att hjälpa sjukvården att inte bli allt för överbelastade.

Framförallt sjukvårdspersonal har vädjat till allmänheten om att följa de allmänna råd som finns – och på så sätt bidra till minska smittspridning, men döm då allmänhetens förvåning när en självaste sjukhuschef nu har brutit mot de restriktioner och råd som finns – för att åka utomlands.

Nej du läste rätt. Det är inte Dan Eliasson som under den senaste tiden har tagit något felsteg, eller fel flyg kanske man ska säga.


Det är VLT som har avslöjat att Liselott Sjöqvist, chef för akutsjukvården och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, åkt till Spanien under julen – trots att Folkhälsomyndigheten avråder från icke nödvändiga resor.

Under veckan var hon åter i arbete, och i en intervju med SVT slår hon ifrån sig anklagelserna.

– Den var nödvändig, säger hon till SVT.

Liselott menar vidare att det inte råder något reseförbud.

 – Det är väl mer en känsla folk har, att man ska vara hemma, säger Liselott Sjöqvist och utvecklar:

 – Det råder inget reseförbud och smittspridningen i Andalusien är betydligt mindre än här.

Innan sjukhuschefen Liselott Sjöqvists julresa till Spanien pratade hon om lämpligheten i det med sin chef.

– Jag avrådde henne, men hon valde ändå att genomföra resan, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Håkan Wittgren till SVT.

Men trots det har Håkan Wittgren fortsatt förtroende för Liselott Sjöqvist, som kommer att jobba kvar på sin tjänst som sjukhuschef i Region Västmanland.

Vad tycker du om detta?

Annons