Sverige har fått en ny samtyckeslag – det här innebär den

Sverige har fått en samtyckeslag. På onsdagen klubbades regeringens förslag igenom i riksdagen – och nu ska det bli mer tydligt: Från första juli blir det olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen visat samtycke.

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, sa justitieminister Morgan Johansson (S) när regeringen la fram förslaget tidigare i våras, enligt SVT.

Sveriges nya samtyckeslag: Detta betyder den

Straffen kommer nu också att skärpas.

Två nya brott kommer införas: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det ska ge fängelsestraff på max fyra år. ”Det införs ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott”, skriver riksdagen på sin hemsida.

Det ska nu bli förbjudet att ha sex med en person som inte har sagt ja eller aktivt visar att personen vill delta. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen använt sig av våld eller hot eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att kunna dömas till våldtäkt.

”En gärningsman ska kunna dömas för till exempel våldtäkt även om hen inte använt sig av våld eller hot”, skriver riksdagen på sin hemsida.

Straffet för grov våldtäkt höjs

Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.

Lagändringarna börjar gälla från och med 1 juli 2018.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Dela på Facebook