Annons

Sveriges gränskontroller totalsågas - värre än tidigare känt

Annons

I september kritiserades Sveriges yttre gränskontroller, nu visar sig kritiken vara mycket mer omfattande än vad som tidigare varit känt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I september uppmärksammades rapporten för första gången. Då kritiserades allt ifrån bemanningen och arbetsmetoderna till utbildningen på personerna som jobbar vid gränskontrollerna, det skriver Expressen. Situationen på Arlanda beskrevs som värst. Där upptäcktes att gränskontrollerna inte utnyttjar riskindikatorer som tagits fram för att upptäcka återvändande jihadister.


Men enligt Ekot totalsågas hela Sveriges uppbyggnad och organisationer kring hur gränskontrollerna sköts. Bland annat saknar de myndigheter som ansvarar för yttregränskontroll, polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och tullen, en gemensam struktur och enhetlighet i sättet att arbeta.

Patrik Engström är chef för Gränspolisen. Han säger att Sverige ända sedan år 2000 prioriterat andra saker än just yttre gränskontroller.

– Det är alltid lätt att i efterhand vara efterklok. Om man ska vara efterklok nu så är det så att inför den stora omorganisationen 2015 så försvann den här frågan från dagordningen. Och där gick möjligtvis en möjlighet till att göra någonting bättre lite om intet, säger Patrik Engström chef för Gränspolisen till Ekot.


Enligt Ekot anklagas Sverige på flera punkter för att bryta mot Schengenregelverket.

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven. men inriktningen för oss är ju naturligtvis helt klar. Det är väl klart att Sverige ska leva upp till Schengens alla krav på yttre gränskontroll, säger Patrik Engström till Ekot.

Patrik Engström menar att Sverige inte har prioriterat gränskontroller sedan år 2000. Problemen beror på fem områden: organisation, resurser, kompetens, teknikstöd och arbetet med riskanalyser.

– De fem problemen kommer vi att angripa och åtgärda, säger Patrik Engström till Ekot

Att åtgärda dessa problem kommer nog ta fem år, säger Patrik Engström.

Vad tycker om det här?

Annons