Annons

Sveriges gränspolis är bland Europas sämsta – kritiska informationen undanhölls innan valet

Annons

En Schengenrapport som visar på stora problem med de svenska gränskontrollerna hemlighölls inför valet då den ansågs politiskt känslig. Det avslöjar Kvällsposten på måndagen.

Det var 2017 som inspektörer besökte Sverige och intervjuade gränspoliser. Resultaten sammanställdes sedan i en sekretessbelagd rapport som heter "Evaluation of Sweden in the field of management of the external borders". I denna konstateras bland annat att svenska kontroller är dåligt bemannade och personalen saknar tillräcklig utbildning för att upptäcka falska pass och andra slags förfalskade dokument.

En gränspolis vid Arlanda säger till Expressen att de bedrivit en ”Kalle Anka-verksamhet” i många år. Bl.a. har personalen dålig utbildning på de riskindikationer som tagit fram för att upptäcka jihadister som försöker ta sig in i Sverige. Den inre gränskontrollen som regeringen infört beskrivs som en låtsaskontroll.


– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år till Kvällsposten.

– Det finns ingen egentlig gränskontroll, inga slagningar alltså, utan bara ren id-kontroll.

De skrämmande fakta som visas i rapporten undanhölls inför riksdagsvalet, det berättar flera av poliserna som Expressen pratat med.

– Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sa att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört, säger en källa till Expressen.

Enligt Kvällsposten beskrivs situationen som så dålig att gränspolis ”inte kan skydda samhället”

Så svarar chefen för gränspolisenheten i Stockholm

– Jag har absolut inte sagt att den varit politiskt känslig och ska undanhållas inför valet. Men det är politiken, alltså Justitiedepartementet, som har kontakt med kommissionen angående rapporten som hittills är sekretessbelagd, säger Liselotte Ström till Expressen, och tillägger:

– Det är viktigt att vi väntar på slutrapporten även om jag inte tror att vi kommer att bli förvånade över resultatet. Vi sitter inte och väntar på någon rapport för att agera.

Enligt poliskällor har ledningen förhalat rapporten genom att skicka tillbaka den till kommissionen en extra gång.

Annons