Annons

Turkiet kokar av ilska - efter lagförslaget om sex med minderåriga

Annons

Män i Turkiet som har sex med minderåriga ska kunna slippa straff.

Om de gifter sig med offret.

Så ser ett lagförslag ut som nu ska presenteras för det turkiska parlamentet.

Det kontroversiella lagförslaget ska nu presenteras för det turkiska parlamentet. Om lagen går igenom betyder det att turkiska män som anklagas för sexuellt umgänge med minderåriga slipper straff så länge de sedan går med på att gifta sig med sina offer – såvida ålderskillnaden mellan dem är mindre än tio år, skriver The Guardian.

Kritikerna kallar lagen för ”gift-dig med-din våldstäksman” Ett liknande lagförslag stoppades 2016 efter massiv kritik. Den nya lagen har återigen väckt ramaskri världen runt och människorättsaktivister hoppas att samma sak ska hända nu.

– Jag applåderar det modiga arbete som kvinnorättsaktivister gör i Turkiet och som tar ställning mot denna diskriminerande lagstiftning som kommer att beröva unga flickor juridiskt skydd, säger aktivisten Suad Abu-Dayyeh

Liknande lagar finns i många länder i Mellanöstern och Nordafrika, men flera länder - däribland Egypten, Jordanien och Marocko - har avskaffat den typen av av paragrafer.

Ett försök att öka befolkningsmängden

Kritikerna menar att den nya lagen ingår i Erdogans försök att öka landets befolkningsantal. Våldtäktsoffers barn skulle legitimeras och offret som plötsligt är gift kan föda fler barn inom äktenskapet.

Vad tycker du om lagförslaget? Kommentera gärna.

Annons