TV-profilen Johanna Toftbys kritik mot mammor som ammar offentligt: ''Vill inte ha dina bröst i ansiktet!''

”Jag vill inte ha dina bröst i ansiktet” – så lyder rubriken i ett blogginlägg skrivet av TV-profilen och bloggaren Johanna Toftby.

I ett blogginlägg beskriver hon ett obehag när barn ammas offentligt - nu väcker hennes inlägg starka känslor hos många föräldrar.

”Känner obehag”

”Jag vet att många tycker att man ska få amma sitt barn när som helst, var som helst. Det får mig ändå att känna obehag, särskilt när det handlar om stora barn. Det är något så intimt att jag känner mig som en inkräktare, trots att jag inte bett om att få vara med.”, skriver Johanna Toftby på sin blogg.

Händelsen ska ha varit med ett barn, som hon beskriver som ”minst ett år”, som blev ammad av sin mamma på tåget.

”Jag har väldigt svårt för sånt och det blir inte bättre av att jag inte har någonstans att ta vägen. Kalla mig idiot eller tyck att jag har fel, men att amma inför andra är stor skillnad om barnet är litet. Ett spädbarn ska få äta när det villl. Jag ammade båda mina tjejer upp till de var 6,5 månader, sedan var både de och jag nöjda. Det finns inte mycket näring i mjölken efter det ändå”., skriver Johanna.

Blogginlägget ledde till kraftiga reaktioner från många läsare. Vissa håller med Johanna Toftby, men många vänder sig emot bloggarens åsikter.


En av de som ställer sig kritisk till hennes blogginlägg är samhällsdebattören är samhällsdebattören Natashja Psomas Blomberg, 41, från Stockholm.

– Att påstå att det är äckligt att amma en ett- eller tvååring är som att påstå att det är äckligt att kramas, sitta i knät eller pussas, säger Natashja till Expressen och fortsätter:

– Och ingen reagerar på kvinnor med generösa urringningar eller nakna bröst i reklam. Så att det skulle handla om att man inte vill se bröst är en bekväm lögn för att gömma sitt kvinnohat.

Svaret: ”Går för långt”

Johanna svarar på kritiken:

– Jag vet att många reagerar starkt på mina åsikter. Jag vill att mammor ska amma, men det går för långt ibland, säger hon.

Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!