Annons

UD häver avrådan från resor till tio länder - dessa är länderna

Annons

Regeringen lättar på restriktionerna för resor till tio länder från den 30 juni, uppger utrikesminister Ann Linde på en pressträff. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan.

– Läget är fortsatt osäkert och föränderligt, säger Linde.

Sedan den 14 mars har utrikesdepartementet avrått från icke-nödvändiga resor till alla länder med anledning av den omfattande coronapandemin. Men nu lättar UD på restriktionerna och häver reseavrådan för tio länder inom EU och Schengenområdet.

Det nya beslutet börjar gälla från den 30 juni.


– Att vi nu börjar avråda innebär inte att läget är förändrat. Det är fortfarande ett allvarligt läge, säger hon under en pressträff på onsdagen.

Länderna som från och med den 30 juni är fritt fram att resa till är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

Anledningen är att dessa länder beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengen förlängs avrådan till 31 augusti, enligt Linde.

– Vi avråder fortfarande från resor till våra grannländer även för dem som bor i gränsområdet. Men det är viktigt att påminna om att det handlar om en avrådan för icke nödvändigt resande och att lokala överenskommelser som finns fortfarande gäller, säger Linde och ger arbetspendling som exempel.

Målet är att åstadkomma ett koordinerat resande i EU inom kort.

– Vi arbetar intensivt för detta i nära dialog med EU-kommissionen och övriga EU-länders regeringar, säger Linde.

Att UD lättar på sin reseavrådan innebär inte att situationen är som vanligt igen, betonar utrikesministern.

– Läget är fortsatt osäkert och föränderligt, även i Europa.

Varken UD eller ambassaderna kommer kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem.

– Därför vilar ett stort ansvar på den enskilde. Varje resenär bör noga överväga sin resa, förbereda sig ordentligt, hålla sig välinformerad och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.


Vad tycker du om det här beskedet? Dela gärna artikeln och berätta.

Annons