Undersköterskans öppna brev: ”Jag vårdar din förälder – så varför skäller du ut mig?”

Trots att undersköterskorna tillhör en av de viktigaste yrkesgrupperna vi har är det många som anhöriga som lämnar nedlåtande kommenterar och skäller ut dem.

Trots att de gör sitt bästa för att ta hand om deras föräldrar, barn m.m.

Nu har undersköterskan Marie Lagerström skrivit ett öppet brev till de anhöriga.

– För mig handlar jobbet som undersköterska om omsorg, välbefinnande, glädje och livslust. Att få se in i en gammal människas ögon, att få hålla en gammal hand i sin och att få torka tårar och trösta. I går morse frågade jag en boende: ”God morgon, Sven, har du sovit gott?” och fick till svar ”Ja, och vet du varför? Det är för att du frågade, skriver hon i brevet i Kommunalarbetaren.

Jobbet är krävande och många gånger svårt, men trots detta går Marie dit med glädje. Men på senare tid så har hon börjat tänka mer på att hon får nedlåtande kommentarer, eller ännu värre, rejäla utskällningar av anhöriga.

- Jag vet att jag gör allt för din gamla förälder och att hen inte lider någon nöd, men hur ska jag bete mig för att tillfredsställa dig? Du har alltid något att klaga på. De anhöriga säger saker som: ”Det är så smutsigt hos pappa, städar ni aldrig?” Att vi har varit där för en timme sedan och städat syns inte. Pappa har redan hunnit ”smutsa ner” och har hällt ut saft på golvet.

Jag ber dig att försöka tänka på allt jag verkligen gör för din älskade förälder, i stället för att påpeka det jag inte gör."

Undersköterskor kämpar hela dagen för att de äldre ska ha det bra och att få en utskällning kan inte vara roligt! Dela gärna med dina vänner på Facebook, så fler kan läsa Maries viktiga brev! 

Dela på Facebook