Vad händer om du slutar röka?

Just nu är en bra tid att sluta röka.Varför? I så lite som 20 minuter du börjar känna fördelarna med att inte röka.

Nyfiken på hur lång tid nikotinet är kvar i kroppen? Vilka typer av abstinensbesvär du har? Vill du ta reda på hur många tobaksfria dagar det tar för kroppen att återhämta sig och inte längre vara i riskzonen för farorna med rökning? Skrolla ner..

Efter 20 minuter:

Blodtrycket och pulsen blir normala igen och din kroppstemperatur i händer och fötter höjs.

Efter 8 timmar:

Nikotin- och koldioxid-nivåer i blodet förminskas med hälften. Syrenivåerna förhöjs och återvänder till normala värden vilket får dig att bli mer alert. Du känner dig starkare och har lättare att somna.

Efter 48 timmar:

Koldioxidmonoxid och nikotin är helt borta ur kroppen. Lungorna börjar rensa bort smuts och rester från röken. Nervtrådar växer ihop igen och både ditt lukt- och smak-sinne blir normala igen.

Efter 3 månader:

Lungfunktionen och cirkulationen har förbättrats avsevärt. Promenader och fysisk träning känns betydligt enklare att utföra. Du hostar mindre.

sdx3

Efter 1-9 månader:

Din andning har förbättrats markant. Vid den här tidpunkten har din andning blivit nästan 100 % återställd.

Efter 1 år:

Risken att få hjärtinfarkt har minskat med 50 %.

Efter 5 till 10 år:

Risken att få stroke har minskat så att den är precis lika låg som någon som icke-rökares. Risken att få cancer som är kopplad till rökning är nästintill densamma som för icke-rökare

60 % av alla cancersjukdomar är relaterade till kost och rökning.

Efter 15 år:

Risken att få hjärtinfarkt eller hjärtattack är på samma nivå som för icke-rökare. Risken att dö på andra sätt är densamma som för icke-rökare.

Alltså tar det 15 år att bli återställd från rökning. Och du lever genomsnitt 14 år längre än rökare. Så sluta idag, så kommer du förlänga din livslängd och leva de extra åren med en funktionell hjärtkärlsystem, och samtidigt aktiv och må bra.

hapy4

Dela på Facebook