Valen kastar sig mot kvinnan i vattnet – när hon inser varför kommer tårarna

Marinbiologen Nan Hauser har dykt med vilda valar de senaste 28 åren - men aldrig varit med om det hon fick uppleva med den här valen slår allt hon tidigare varit med om, skriver TheDodo.

I oktober dök Hauser i närheten av Cook-öarna, i södra Stilla havet, med ett kamerateam som filma henne i vattnet med en grupp knölvalar. På ett ovanligt ihärdigt sätt simmade en val upp och började puffa på henne med sin ena bröstfena, som ett försök att stoppa henne under hans bröstfena.

– Han vägrade sluta peta på mig. Jag försökte ta mig därifrån flera gånger men han gav sig inte, säger Hauser till The Dodo.

Interaktion fortsatte i ca 10 minuter och Hauser började tänka på det värsta.

– Jag trodde att kamerateamet skulle filma mina sista minuter. Ett slag från stjärtfenan av en knölval kan bryta alla dina ben, säger Hauser.

– Jag var helt säker på att jag skulle dö, skriver hon på sin Facebook.

Men som det visade sig var valen inte den Hauser behövde vara rädd för. Hon insåg snart att det var en haj i närheten - och valen gjorde allt han kunde för att hålla henne borta från den. 

Valen tog tillbaka henne till båten och när de kom tillräckligt nära kunde Hauser hoppa upp i båten igen.

– Jag lade ansiktet i händerna och började gråta direkt när jag kom upp i båten. Jag vet inte om det var för att jag var vid liv eller om det var för att jag precis hade upplevt det mest otroliga jag någonsin varit med om.

Knölvalar är kända för sin altruism, och det finns flera dokumenterade fall av dem som försöker rädda andra djur från fara. Marinbiologen Robert Pitman analyserade detta beteende i över 60 år.

– Trots att det var en otäck händelse så är jag ärad över att få ha varit med om det. Det är en otrolig egenskap hos valarna att kasta sig in i en så farlig situation för någon annans skull.

Titta på videon nedan:


Dela på Facebook