Annons

Vanliga misstaget som många svenskar gör i vinter - kan ge 1 500 kr i böter och indraget körkort

Annons

Vintern börjar sakteligen komma och med det innebär det att snön nu intar vårt avlånga land.

Men en del saker – som du kanske inte visste var olagliga – kan stå dig dyrt.

I stora delar av landet faller snö och det är bara acceptera det faktum att vi får skrapa bilrutorna på morgonen. Det är inte det roligaste. Då är det bara att ta fram skrapan eller borsten och börja jobba. Men det är många svenskar som inte tar bort snön från taket eller bara skrapar en liten del av vindrutan.


– Snön på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger Christer Sandberg som är trafikpolis i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

Det är olagligt att köra omkring med ett snölager ovanpå bilen eftersom snö och is kan släppa. Dels kan den kasa nedför den egna framrutan vid inbromsning, dels kan den ställa till bekymmer för andra trafikanter. Om polisen stoppar dig kan du få böta 1 500 kr och du kan också bli av med körkortet. 

– Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, säger Christer Sandberg till SVT Nyheter Jönköping.


Sandberg vill även påpeka det faktum att många slarvar med det enkla att skrapa rent rutorna. Då handlar det om vårdslöshet i trafiken vilket kan ge dagsböter och påverka körkortet.

För tre år sedan fick en man i Djursholm 40 000 kronor i böter för dåligt skrapad vindruta, skriver Aftonbladet.

– Det är allvarligt, i synnerhet om man inte rengjort rutan. Det kan ju vara ett litet barn som hoppar ut och du ser inte det på grund av att du varit så lat att du inte skrapat rutan ordentligt, slår Christer Sandberg fast.

Hade du koll på detta? Sprid detta vidare till alla du känner så att vi tillsammans kan förhindra olyckor i trafiken i vinter.

Annons