Vi varnar nu för tävling på Facebook - De vill åt dina kontouppgifter

I måndags påbörjades en tävling som sägs komma ifrån elektronikkedjan Elgigantens facebook sida. Priset eller vinsten i tävling påstås vara så att vinnaren får 10 minuter på sig att plocka på sig vad de vill i en av alla Elgigantens butiker. För att delta och vinna behöver man först göra 3 saker.

Men efter dessa 3 väldigt lätta steg påföljds ytligare 3 steg som slutar med att man måste ge ut sina kontouppgifter för att betala 5 kronor för en TV man just "vunnit"

Tävlingen kommer dock inte från Elgigantens äkta Facebooksida – utan ifrån en nyskapad fakesida.

Den fejkade tävlingen som sprids. Foto: faksimil Facebook

Här är den fakeade tävlingen som sprids.

Sidan har nu blivit anmäld

På mindre än ett dygn har den fejkade sidan gillats av nära 30 000 personer och delats av nästan lika många. Något elektronikkedjan är medveten om.

– Vi har anmält sidan och tagit kontakt med Facebook, men det kan ta upp till ett dygn innan sidan plockas ner, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Det är inte första gången elektronikkedjan är med om liknande bluffar.

– De dyker upp med jämna mellanrum och börjar nästan bli en vana. Men vi anmäler varje enskild händelse, det är ju varumärkesintrång.

Har ni haft liknande tävlingar förut?

– Vi har ju tävlingar på Facebook och kan ha förståelse för att det som kund är svårt att veta vad som är på riktigt. Men vi har aldrig tävlingar som innebär att du behöver betala – det gör de ju för att de är ute efter kontouppgifter.

Enligt Jessica Wallin uppmanar man kunderna att alltid tänka till en extra gång innan man beslutar sig för att delta i liknande tävlingar.

– Vi har tips och råd på hemsidan på hur man som kund ska tänka. Det är jättetråkigt att behöva gå ut och säga att man hela tiden ska vara varsam, men tyvärr är det så. Som kund bör man hela tiden tänka efter – känns erbjudandet för bra för att vara sant så är det ofta det. Och som sagt kostar det pengar att delta så är det något som inte stämmer. Lita på din magkänsla.

Dela vidare detta för att sprida detta viktigta budskap och för att varna andra! och kom ihåg var alltid lite extra varsam för dessa tävlingar!