VIDEO: Den skrämmande anledningen till att du ALLTID borde sova med sovrumsdörren stängd

Hälften av alla husbränder sker mellan 23.00 och 07.00, en tid där de flesta av oss inte skulle vara medvetna om något hände. Det här är skrämmande, en det finns en lätt grej du kan göra för att hjälpa dig att överleva: Stäng din sovrumsdörr innan du lägger dig.

Detta meddelande kommer från UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) från USA, som fann över ett decennium av forskning att den enkla handlingen skulle kunna ha en "potentiellt livräddande effekt". Ju mer syre en eld har desto snabbare sprider sig, så en stängd dörr kan erbjuda skydd. (Om du någonsin måste fly lågorna, stäng dörren bakom dig för att sakta ner spridningen.) 


Inte nog med det, dörren blockerade även värmen. När det ute i hallen var 926 grader varmt, var det i sovrummet med stängd dörr samtidigt 25 grader!

”Den blockerar värmen totalt och gör det överlevnadsbart i sovrummet”, säger brandexperten Steve Kerber till TODAY och jämför sedan rummen med kommentaren: ”Det är en liv och död-skillnad”.

Röken kan många gånger vara farligare än elden, och att andas in den farliga röken kan i värsta fall ha dödliga konsekvenser.

Nu för tiden är husbränder farligare än någonsin, eftersom det syntetiska materialet vi använder tillåter eld att sprida sig snabbare än det som gjordes i tidigare generationer. (För trettio år sedan hade du haft cirka 17 minuter att fly. Nu har du bara tre minuter.)

Titta bara på skillnaden när brandmännen hade släckt elden. Till vänster ser du sovrummet med stängd dörr – och till höger sovrummet med öppen dörr.

Titta på videon här nedan och dela gärna den viktiga informationen med dina nära och kära.