Vigdis säger upp sig som sjuksköterska - jag är verkligen rädd

Sjukskötaryrket är otvivelaktigt en av de viktigaste yrkena vi har i landet. De är människorna som tar hand om oss när vi behöver det som mest. Men deras villkor är inte bra, säger Vigdis Jarness Reisæter.

Vigdis från Norge har jobbat som sjuksköterska i 11 år. Men nu är det över. I protest slutar hon att arbeta som sjuksköterska i ett vårdhem i norska Oppegård. Bakgrunden är dåliga arbetsvillkor.

Hon skrev ett inlägg på Facebook för att förklara varför hon har tagit det drastiska valet att säga upp sig från sitt jobb. Hennes inlägg har skapat en stor diskussion och delas av personer som tycker att sjuksköterskor ska ha bättre villkor.

Nedan kan du läsa hennes inlägg översatt till svenska. Dela gärna vidare artikeln om du stödjer henne och tycker att sjuksköterskor borde ha bättre arbetsvillkor.

Förra veckan slutade jag som sjuksköterska

"Ett yrke jag verkligen älskar, verkligen är stolt över och som har gett mig så mycket både på det personliga och yrkesmässiga nivån. Ett yrke som jag tycker jag är riktigt bra på och som jag uppriktigt trodde att jag skulle ha till dagen jag lade uniformen på hyllan vid pensionsåldern. Så blev det inte.

Mitt hjärta har alltid slagit lite extra för de äldre, och jag visste redan när jag började studera att min sjuksköterskaväg skulle gå in i geriatri. Jag anser mig själv relativt realistisk, och jag var fullt medveten om att det skulle bli tuffa tag och stressiga vardagar. Men jag är över huvud taget inte arbetsskygg, och tanken på att ha mycket att göra snarare triggade mig än skrämde mig.

Jag är verkligen rädd

Nu när jag har arbetat i tio år i äldreomsorgen är jag fortfarande inte arbetsskygg, men jag är däremot verkligen rädd.

Rädd över att se avståndet mellan vad vi borde göra och vad vi faktiskt har tid att göra blir större för varje dag. Rädd för att uppleva på kroppen att all åtstramning i budgeten innebär att vi som sjuksköterskor gör att vi har fler arbetsuppgifter och större ansvar samtidigt som vi våra arbetsvillkor blir sämre. Ofta är vi ensamma i uppgifter och ansvar, utan att våra löner höjs av den anledningen. Vi löper bokstavligen för att göra en bäst möjlig jobb och ändå får de äldre inte den rätta hälso- och sjukvården de har rätt till och många av dem som jag vågar påstå lever ovärderliga liv. Att aldrig räcka till, oavsett hur hårt du arbetar, är en tung börda att ta med sig hem efter ett pass. Vi är otroligt lyckligt lottade att ha underbara assistenter och undersjuksköterskor i laget (all heder till dem!), men utan tillräckligt med sjuksköterskor på arbetet så att det snabbt kan leda till felmedicinering, infektioner och andra ödesdigra konsekvenser.

Sjuksköterskebristen är en varnad kris, men vi på golvet anser vi att krisen redan är här. Bristen på sjuksköterskor går utöver patientens säkerhet och det är grymt att inte ge de äldre i vårdhem den yrkeskompetens, omsorg och värdighet de har rätt till.

Ingenting skulle glädja mig mer om jag har fel, men tyvärr tror jag inte att situationen för sjuksköterskor eller äldre kommer att bli bättre under lång tid. Inte förrän de som sitter på pengasäcken tar sig tid att lyssna på oss som står här varje dag.

Min bön

Tyvärr har vi inte sjuksköterskor makt att göra något åt ​​problemen. Vi kan inte upprätta fulla jobb, bevilja högre grundbemanning för att öka den fackliga standarden eller ge sjuksköterskor en lön som är kompatibel med deras ansvar och det jobb de gör. Men det kan regeringen, med hälsoministern och äldreministern i front. Så här är min bön till dem som bestämmer:

Vi är många väldigt kompetenta och ambitiösa sjuksköterskor där ute som vill ge våra patienter ett bra och ett värdigt liv. Men om, som faktiskt har möjlighet att göra något åt ​​problemet, inte snart slutar och lyssnar på vad vi här ute på fältet upplever, så jag är rädd att det snart inte är många kvar av oss. Priset är för högt att betala."

Håller du med om att sjuksköterskor borde ha bättre arbetsvillkor så att de kan göra det bästa möjliga jobbet? Om så är fallet, tryck på Dela-knappen och sprid budskapet!