VIKTIGT: Så hjälper du någon som fått stroke

Varje år dör flera människor av stroke. Om man kommer till sjukhuset fort nog finns goda chanser att överleva. Bara i Sverige får ungefär 30 000 personer en stroke varje år. Tre fjärdedelar av dem får en stroke för första gången.

Det är inte alltid så lätt att förstå att det faktiskt är en stroke som har inträffat. Genom att vara uppmärksam på symptomen kan man rädda både sig själv och andra. Detta budskap är så otroligt viktigt!

Lyckligtvis finns det människor som påminner oss om detta. Till exempel via Facebook där detta inlägg har blivit delat av många. Det har visat sig vara väldigt svårt att hitta författaren bakom inlägget men budskapet är så viktigt att det förtjänar att publiceras.

Nu måste vi bidra: Vi måste hjälpa till att sprida budskapet så att flera blir medvetna om hur man kan upptäcka en stroke.

Här är det viktiga inlägget i sin helhet:

VIKTIGT!

På en grillfest snubblar en kvinna och faller. Vissa erbjuder sig att ringa en ambulans men hon övertygar allihop om att hon är okej och att hon bara snubblade på grund av sina nya skor. Hon är lite blek så hennes make hjälper henne upp. Han borstar av hennes kläder och ger henne en ny tallrik med mat. Hon festar tillsammans med de andra resten av kvällen. Kvinnans man ringde senare och berättade att hans fru hade blivit körd till sjukhuset senare under kvällen och dog vid klockan 23:00. Hon hade fått en stroke!

En neurolog säger att en patient som har fått en stroke och får träffa en läkare inom tre timmar har stora chanser att överleva. Det handlar om att vi alla måste lära oss att se symptom för en stroke och kunna ringa en ambulans och berätta denna information. Då kan personen som drabbats snabbt få rätt behandling.

Ett snabbt test består av fyra steg:

1. Be personen att le (kan inte).

2. Få personen att säga en fullständig mening.

3. Be personen att sträcka båda armarna (det går inte helt).

4. Be personen att sträcka ut tungan (den kommer rulla eller vrida sig i munnen).

En kardiolog har sagt att om man sprider denna kunskap till så många som man kan så kan vi vara säkra på att vi bidrar till att rädda liv. Kanske till och med vårt eget.

Vi postar en massa ”oviktiga saker” varje dag så då kan vi dela något som är väldigt viktigt också. Om du tänker likadant – dela gärna!

Sprid detta budskap! Vi måste ta hand om varandra.

Dela på Facebook