Annons

Volontärer tar med äldre ut på cykelturer: ''Det bästa är att man ger livsglädje åt andra''

Annons

Att bli äldre har både sina nackdelar och fördelar, men några nackdelar som kan vara jobbigt för många är att de inte kan röra sig ute. 

Detta vill initiativtagarna av den frivilliga organisation ”Cykling utan ålder” ändra på.

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter ser till att äldre människor kommer ut på cykeltureri sin stad. Genom upplevelser, gemenskap och lite vind i håret är förhoppningen att förbättra livskvalitén för seniorerna. Allt sker i samarbete med olika äldreboenden och med anpassade lastcyklar.

– Det bästa är att med enkla medel få ge livsglädje åt andra, i detta fallet äldre, säger Kate Ohlsson, organisationens ordförande till Newsner.

– Det betyder hur mycket som helst för dem. Boendena arrangerar aktiviter åt dem, men de blir fortfarande kvar inomhus. Men just det enkla i att få komma ut och känna vinden och alla dofter betyder jättemycket, säger Kate Ohlsson en av organisationens grundare till 24Helsingborg.

Idén kommer från Danmark och Cykling utan ålder finns nu i mer än 40 länder och i omkring 15 svenska kommuner.

– Kör man med en gammal i en rullstol i en park är det ingen som ser dem. Men kommer man i en sådan här cykel stannar folk till, ler med hela ansiktet och stannar och pratar. En äldre som jag cyklade med började gråta när hon gick se vårblommorna. Hon sa att hon hade läst om de fantastiska tulpanerna i tidningen, men trodde aldrig hon skulle få se dem. Då kände jag bara, varför gör vi så här mot våra äldre? Det är klart de ska få komma ut och känna den friska luften och få se saker, säger Kate Ohlsson. 

Just nu arbetar organisationen för att få fler intresserade och engagerade i detta koncept.

– Vi har väldigt begränsade möjligheter att nå ut och har i princip inga pengar till det. Vi har haft prova-på dagar i veckan i Malmö, med tyvärr ganska lågt intresse. Men vi har nu inlett ett samarbete med Röda Korset för att få hjälp. Fördelen är att de redan har frivilliga och anställda på flera platser i landet, säger Kate Ohlsson till 24Helsingborg.

Vilket underbart initiativ. Dela gärna för att hylla dessa fina människor som gör detta ideellt, det behövs fler såna.

Annons