Annons

7 olika sorters fläckar och hur du bekämpar dem - Funkar varje gång!

Annons

Vi får alla någon gång dom där jobbiga fläckarna som aldrig verkar vilja försvinna. Det kan vara gräsfläckar, rött vin eller den gamla hederliga kaffefläcken. Hur som helst så finns det lite olika sätt att bekämpa dessa fläckar och beroende på vad det är som har orsakat din fläck så får man ta till olika resurser.

Här är 7 olika sorters fläckar och hur du bekämpar dem!

1. Gräs - Vit vinäger

Föräldrar, i synnerhet, är väl medvetna om de utmaningar som medkommer när man ska ta bort gräsfläckar. Varje gång barnen leker utomhus så är gräsfläckar ganska oundvikliga, och svåra att bli av med. Knepet är då att hälla lite vanlig vit vinäger i tvätten och gräsfläckarna kommer åka av tvätten som en dröm.

Den sura vinägern fungerar som en sorts förbehandling och nästan fräter av fläckarna. Fungerar varje gång!

2. Kaffe - Bakpulver

Det finns ingen jobbigare känlsa än när du inser att du spiltt en stor skvätt kaffe på din vita t-shirt. Om du kan , ta av dig t-shirten direkt och gnugga en nypa bakpulver i varje fläck. Låt det sjunka in i några minuter och skölj sedan.

3. Smink - Raklödder

De flesta av oss använder raklödder när de ska raka sig, men det har också en lysande "Off-Label" användning! Applicera en liten  klick raklödder nästa gång du får en strimma av foundation eller concealer på din handduk. Skummet skär igenom fläcken och tar bort det värsta. Det är i huvudsak som förbehandling av objektet innan du tvättar den i maskin. 

4. Olja - Krita

Oljefläckar är värst, eftersom när det sätter sig, så sitter de oftast för alltid. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att bli av med det snabbt om du hinner fånga fläcken innan du slänger in plagget i tvätten. Ta en vanlig vit kalkkrita och krossa till ett vitt pulver. Applicera pulvret på oljefläcken, och se det absorberas!

5. Svett - Citron

Vi vet alla att ljusa skjortor kommer med en hållbarhetstid. Så småningom, lämnar de flesta ljusa skjortor gråaktiga - gula fläckar i armhålan, och det är då dags att gå skilda vägar. Tills nu!

Visste du att citroner innehåller ett naturligt blekmedel? Försök att tillämpa färskpressad citronsaft till dina svettfläckar och låt sitta i en timme eller två innan du tvättar i maskin. Det kan ge nytt liv till en topp du hade gett upp på.

6. Deodorant - Jeanstyg

Ännu värre än svettfläckar är oundvikliga deodorant fläckar. Nästa gång du får en vit halvmåne under armen, greppa ett par jeans och gnugga av kladdet! Om det färgade tyget är känsligt, kan du även dra samma drag med ett par nylonstrumpor.

7. Läppstick - våtservetter

De flesta av oss är smarta nog att frukta att få läppstift på våra tänder, men ännu värre är att få det på sina kläder! Ingen vill skicka sina män till jobbet med läppstift på kragen, men du kan rengöra din skjorta utan att skicka den till kemtvätten. Ta en mild våtservett och dra sakta över fläcken. Det kommer att suga upp det feta läppstiftet på nolltid!

Jag har själv provat några utav dessa tips och kan med garanti säga att de funkar galant! Dela gärna vidare för att hjälpa en vän i nöd!

Annons