Annons

Bilderna inifrån: Afterskin som gav corona i Åre

Annons

Just nu pågår en smittspårning i Åre, där kopplingar bland annat finns till after ski-besök. Det skriver Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det som har framkommit är ett bekräftat fall där den enda rimliga förklaringen till smittan är att personen blivit exponerad på after ski i helgen, säger smittskyddsläkare Annika Ersson till SVT Jämtland.

I samband med smittspårningen uppmanar smittskyddsläkare Annika Ersson boende och besökare till turistanläggningar i Åre och även på andra orter att tänka på smittrisken i umgänge med andra. Hon uppmanar även alla som besökt after ski att vara uppmärksamma på symptom.

– Får du symptom så isolera dig som att det är corona och undvik kontakter tills du varit symptomfri i två dygn. Symptomen kan vara så lindriga som snuva eller halsont, säger Annika Ersson.

Hittills har 650 personer testats för coronaviruset i Jämtlands län. Av dessa har 31 konstaterats vara smittade. Ingen behöver intensivvård, men en vårdas på sjukhus.

I Norge är skidanläggningarna Hemsedal och Trysil stängda, efter order av kommunerna. Men i Sverige fortsätter Skistars verksamhet i Åre, Sälen och Vemdalen.


Samtidigt fortsätter skidåkare att resa mot Åre och de som anlände på lördagen möttes av ilska direkt på järnvägsstationen. På en lapp gick det att läsa: 

”Hur tänker ni? Som väljer att åka hit till Åre när Folkhälsomyndigheten klargör att man bör hålla sig hemma? Tänk på oss som bor här, egoister”.

Nu har flera orter stängt sin after ski, rapporterar flera medier.

”All after ski och nattklubbsverksamhet är nu stängd i Åre, såväl inomhus som utomhus. Vi har kontakt med alla företag och det är ju deras beslut och de informerade om de här besluten vid lunchtid i dag”, säger Therese Sjölund, vd för Destination Åre till Expressen.

Även i Sälen stängs after skin och nattklubbar.

Vad tycker du om detta? Kommentera gärna.

Annons