Annons

Brandkårens viktiga varning: Det får du aldrig någonsin göra med förlängningssladden!

Annons

Förlängningssladdar är mycket praktiska att ha när du har något som inte kan nå vägguttaget. Men du bör vara försiktig med att koppla in för många saker på en gång med ditt grenuttag. Faktum är att de här brandkårerna över hela landet varnar människor om de dolda farorna hos förlängningssladdarna.

Varje år inträffar ungefär 6000 bränder som föranleder en räddningsinsats i våra bostäder, men detta är bara de som anmäls. Många bränder släcker den drabbade själv.

43 % av räddningstjänstens insatser till bränder i bostäder genomförs mellan december och mars. På grund av levande ljus, spisar men även uppvärmningsanordningar och elinstallationer ligger bakom en hel del bränder, skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I USA har brandkåren i Umatilla gått ut med en varning, efter att de själva råkat ut för just samma misstag.

”Vädret blir kallare, och människor tar fram sina portabla element. Vi vill bara påminna om att du ALDRIG ska koppla in ett portabelt element i ett grenuttag, de är inte designade för att hantera strömmängden som ett portabelt element behöver och kan bli överhettat eller börja brinna på grund av ökat energiflöde. Snälla dela detta och var försiktig denna vintersäsong.”

Bilden är från deras egen station, där de gjorde just ett sådant misstag.

En vanlig skarvsladd med tre uttag klarar 3690 watt, vilket motsvarar 57 bärbara datorer, fyra kaffekokare eller bara två hårtorkar, enligt Vasabladet. Så det har verkligen stor betydelse vad du kopplar in.

Så var försiktig, och kolla både vad ditt element och ditt grenuttag klarar av om du använder ett.

På videon nedan kan du se hur snabbt elden sprider sig!

Dela denna med dina nära och kära på Facebook så att de också blir varse om riskerna som finns!

Annons