Annons

Dödliga ''Jättefästingen'' sprider sig i Sverige – här är största riskområdet

Annons

Till de flestas förtjusning närmar sig sommaren med stormsteg – och likaså fästingsäsongen.  Och nu har dessutom en riktigt ruskig jättefästing börjat sprida sig över landet och hittills har den skördat sex offer - som haft dödlig utgång.

Expressen rapporterar nu också om fästingen Hyalomma, jättefästingen som den kallas, och den sprider sig nu över Sverige.

Hyalomman är jägare, och till skillnad från den vanliga svenska fästingen sitter den inte och väntar på sin värd utan söker aktivt upp sitt byte. Den angriper främst större djur som hästar och nötkreatur, men kan också sätta sig på människor.

Expressen skriver om Madelaines liv slogs i spillror när hon drabbades av fästingsmittan som under förra året orsakade sex dödsfall, vilket nu har fått experter att höja varningens finger.

Madelaines liv vändes upp och ned på nolltid efter att hon drabbats och det var genom en klinik för hjärnskadade som fick hon hjälp med att lära sig att knyta sina skor igen, bädda sängen, tvätta händerna och rita en enkel teckning. Kunskaper som hon hade förlorat efter att ha blivit drabbad.

 – Då minns jag att jag frågade: ”Kommer jag att dö nu?”, säger Madelaine till Expressen.

Jättefästingen kan ge blödarfeber

Fästingen Hyalomma går helst på hästar och nötkreatur, men kan även bita människor.

 – Det som kännetecknar Hyalomma är att de är mer aggressiva och söker upp personer eller djur som är i närheten. Det är inte helt klarlagt hur de gör det men de är bättre utrustade än den svenska fästingen. De har till exempel ögon och kan se variationer i ljuset, säger Giulio Grandi, forskare på Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA), som är de som identifierat fynden, till Expressen.


Enligt SVA finns fästingen från Skåne i söder upp till Dalarna, men trivs bättre söderut.

Man kan även vaccinera sig mot TBE, du kan läsa mer om det här.

Dela gärna för att uppmärksamma andra, så att de kan undvika fästingen.

Annons