Annons

Erika hade inte råd med mat till sina 8 barn. Hennes geniala lösning är världsberömd än idag!

Annons

Erika Aittamaa bodde ihop med sin make August och deras 8 barn i ett hus i Pajala. I slutet av 1800-talet var tiderna tuffa. Pengarna räckte inte till för att försörja hela familjen och paret behövde hitta en lösning. Erika funderade och fann en genial sådan. Den räddade hennes familj från svält – och är i dag världsberömd.

Erika hade en naturlig talang för att sticka, och när ett par vantar hon hade stickat åt en man inte höll måttet fick hon en idé. Mannen återvände efter en tid och var missnöjd med att vantarna blev stela och hårda på grund av kyla. Erika fick då den geniala idén att tvätta och rugga vantarna flera gånger vilket gjorde dem mjuka. Resultatet var strålande och mannen berättade för alla i området hur bra hennes vantar fungerade, och resten är historia.

hisdo

Det var då Erika skapade den världsberömda Lovikkavanten som de flesta av oss har använt i vår barndom. Innan Erika var helt nöjd lade hon dock till några detaljer. Ett snöre så att man skulle kunna hänga dem på tork och de traditionella samefärgerna med en flätad tofs och snodd. Efterfrågan på vantarna var stor och Erika fick till och med lära upp kvinnor i trakten som kunde hjälpa henne att sy vantarna.

Lovikkavanten räddade Erika och hennes familj från hungersnöd och blev samtidigt en världssuccé. Enligt Minnenas Journal blev Erika intervjuad av en lokaltidning 1936 och svarade så här på frågan om hur hon kom på Lovikkavantarna: ”Det var Gud som gav mig en fingervisning och hjälpte mig, så att vi kunnat uppfostra barnen utan att anlita hjälp från andra.” Först 1961 fick Erika patent på sin uppfinning.

Detta är en otrolig historia som inte många vet om! Erika förtjänar att erkännas för sin uppfinning, så dela gärna detta med dina vänner!

Källa: Minnenas Journal

Annons