Annons

Greta Thunberg i tårar – under gripande talet i FN: ''Ni har stulit min barndom!''

Annons

16-åriga Greta Thunberg talade inför världens ledande politiker på FN:s klimattoppmöte under måndagen.

Klimataktivisten kunde inte hålla tillbaka tårarna under sitt känslosamma tal.

– Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom, med era tomma ord, säger hon.

Greta Thunbergs segling till USA och de globala klimatstrejkerna har skapat stor uppmärksamhet inför FN:s klimattoppmöte Climate Action Summit. På måndagen var det dags för henne att göra det hon kommit dit för. Att tala inför världens ledare på klimattoppmötet.

Hon fick till en början frågan om vad hon ville säga till alla toppolitiker som var på plats.

– Mitt budskap är att vi har ögonen på er, säger Greta Thunberg.


Hon möts av skratt och applåder men snart tar hennes tal en annan vändning.

– Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för att få hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, säger en märkbart rörd Greta Thunberg med tårar i ögonen.

– Ändå är jag fortfarande en av alla de lyckligt lottade. Människor lider. Människor dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende, och allt ni pratar om är pengar och sagor om ständig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?

16-åriga Greta Thunbergs kritik under FN:s klimatmöte

Greta Thunberg riktar skarp kritik mot dagens klimatpolitik.

– Hur vågar ni låtsas som att det här kommer lösas med ”business as usual” och några tekniska framsteg. Med dagens utsläppsnivåer är vår koldioxidbudget helt slut inom åtta och ett halvt år. Inga planer som presenteras här i dag kommer ligga i linje med det. För dessa siffror är för obekväma för er. Ni är fortfarande inte tillräckligt mogna för att säga som det är. Ni sviker oss. Men unga i dag har börjat förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er. Vi kommer inte låta er komma undan. Här och nu drar vi en gräns. Världen vaknar och förändring är på väg, vare sig ni vill eller inte, säger hon.

Här bryter Greta Thunberg ut i tårar:

Annons