Annons

Många använder sina element fel: Läs här vad du ska göra

Annons

Det har blivit kallare i vädret och därför är många element nu påslagna. Men många husägare vet inte hur man bäst använder elementet.

I själva verket kan man spara mycket pengar genom att använda sina element och värmesystem på rätt sätt.

Det förklarar rörmokare och medlem i TEKNIQ råd Danmark, Lars Petrowsky.

-Det är till exempel ett vanligt fel att man stänger av elementet när det är soligt och varm och skruvar upp det när man fryser.

Det är helt fel och ett dyrt sätt att använda ett element på. Detsamma gäller om du stänger av elementet på natten och skruvar upp det på dagen.

Hösten är den perioden som är den dyraste i uppvärmning, eftersom vädret förändras, och man vrider då upp elementet och skruvar ner det flera gånger om dagen.

Ett annat vanligt fel är att skriva upp ett element ledsna de andra i huset är avstängda.

-Om du gör så, låter ett element gå på högsta och värma upp en större yta. Om man istället låter alla elementen vara igång men på tex. Trean så stabiliseras värmen och man sparar pengar, säger Lars Petrowsky.

Om konsumenten använder elementen rätt kan man spara flera tusen kronor.

-Med några justeringar kan man spara 200-300 kronor i månaden under hela året och även skydda miljön, säger Lars Petrowsky.

Han ger oss  sex tips som kan hjälpa konsumenterna att använda elementet bättre och därmed minska uppvärmningskostnaderna:

 1. Ställ in rätt temperatur.. Glömmer du elementet kommer det att spela en stor temperaturändring och elementet reagerar genom att köra i full fart för att hålla temperaturen du har ställt in det.

2. Håll en stabil temperaturnivå. Du bör alltid ha ditt element inställd på 2 eller 3. Detta kommer att säkerställa en stabil värme i rummet och använd inte onödig energi för att hålla temperaturen. För att sänka temperaturen på natten, undvik att stänga av värmen - alternativt kan du köpa en termostat med temperatursänkning. Om du gör, är det viktigt att du får en installatör att balansera det.

3. Ha alltid flera element på samtidigt. Med flera element kan du komma undan så billigt som möjligt, hålla temperaturen på flera element hjälper dig att spara pengar.

4. Stäng dörrarna. Om dörrarna mellan rummen är öppna, då är elementen tvungen att arbeta på större operation i ett försök att värma rummet som dörren är öppen till. Genom att stänga dörrarna, kan du också se till att det till exempel är lite kallare i sovrummet.

5. Täck inte över elementet. Om elementet är täckt, kommer termostaten uppfattar att det är varmt och nära till värmen, och håller då den värmen.

6. Testa din termostat. En till två gånger per år bör du kontrollera dina termostater för att säkerställa att den fungera optimalt. Detta gör du genom att först skruv upp. Efter en timme, ska hela kylaren vara varm. Sedan stänga av och kontrollera att radiatorn är kall efter en timme. Om du får problem bör du kontakta din lokala installatör.

Testa  din termostat. Om värmaren inte värmer efter sommaren, koppla bort termostaten och tryck på lite under den. Fungerar det inte, kontakta en licensierad rörmokare.

Annons