Annons

Mannen anklagar den gamla tanten för att förstöra miljön. Hennes svar.. Detta bör alla läsa!

Annons

Vilka tycker du ska ställas till svars för alla problem med miljön vi har idag?

Vissa skulle säga att vi, den äldre generationen bör ta en del av skulden. Att vi inte gjorde tillräckligt för att motarbeta klimatförändringar och föroreningar, menar vissa. 

Dock vet jag inte om historien är sann eller inte, men jag tycker verkligen att den har en poäng och att alla bör läsa den. Så läs och dela gärna vidare!


Det börjar med att en äldre kvinna står i kassakön och ska handla. Kassören passar då på att förklara för kvinnan att hon borde ta med egna matkassar, i stället för att köpa plastpåsar, som inte är bra för miljön.

Den äldre kvinnan ber om ursäkt och förklarar för honom att ”på min tid hade vi inte något miljötänk”.

Kassören svarar: ”Det är det som är problemet i dag. Er generation brydde sig inte om miljön!”

Tja, den äldre kvinnan hade ju rätt. Hennes generation hade ju faktiskt inget miljötänk när det begav sig.

På den tiden så lämnade man ju bara tillbaka mjölk- och ölflaskorna till butiken där man köpt dem. Butiken skickade tillbaka dem till en anläggning som tvättade och steriliserade flaskorna, för att sedan fylla på samma flaskor om och om igen. Men visst, de hade inte ”miljötänket” på hennes tid.

Förr i tiden gick man uppför trapporna, eftersom det inte fanns en rulltrappa i varje gathörn. Man gick till mataffären två kvarter bort, utan att sätta sig i en bil med 300 vrålande hästkrafter, för att åka några hundra meter. Men kassören hade kanske rätt. De hade ju inte miljötänket på den gamla kvinnans tid.

Då tvättade man alltid barnens blöjor eftersom det inte fanns engångsblöjor. De lät kläderna torka på en tvättlina i solen, inte i en energislukande torktumlare. Barnen fick ärva sina kläder från sina syskon och det var inte alltid nya plagg man fick ta på sig. Men visst, det fanns inget miljötänk då.

På den tiden hade man kanske en tv eller en radio i huset. Inte en plattskärm i varje rum. Och tv-apparaterna var inte lika stora som landskapet Skåne. I köket vispade man ihop det man behövde med sina egna händer, inte med hjälp av elektriska mixers. Om något skulle skickas med posten bäddade man in det i gammalt tidningspapper – inte med frigolit eller bubbelplast.

De satte sig inte på en bensindriven maskin bara för att klippa gräsmattan. De använde en handdriven gräsklippare och fick trimma framsidan med mänsklig kraft. Många fick sin motion på arbetsplatsen, de behövde inte köpa gymkort och förbränna kalorier på ett elslukande löpband. Men kassören hade väl rätt, de fanns inget miljötänk på den tiden.

Man drack från en fontän när man var törstig, i stället för att gå och köpa en plastflaska varje gång man blev törstig. De fyllde på pennorna med bläck, istället för hela tiden köpa en ny penna. De slipade rakbladen i rakkniven i stället för att kasta bort den när bladet blev slött. Men de hade ju inte miljötänk på den tiden.

På den tiden tog folk spårvagnen eller bussen. Barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att låta sina mammor fungera som en 24-timmars taxiservice. De fanns ett eluttag i ett rum, inte en hel bank av uttag för att hålla igång ett dussin apparater. Man var inte beroende av en mobil, som i sin tur ska ta emot signaler från satelliter ute i rymden, när man vill hitta närmaste pizzeria.

Men den gamla damen hade ju rätt. De hade ju inte något miljötänk på hennes tid… Eller?

Är det inte sorgligt hur den nuvarande generationen tror att våra förfäder är orsaken bakom dagens miljöproblem?

Dela gärna, detta bör alla läsa!

Annons