Mark Zuckerberg ska skänka 99 procent av sina Facebook-aktier - ViralKing.se

Mark Zuckerberg ska skänka 99 procent av sina Facebook-aktier

Zuckerberg skänker bort

391 000 000 000 kronor.  

 

Facebooks VD Mark Zuckerberg och fru Priscilla Chan har just blivit föräldrar, och generösa föräldar kan man verkligen kalla dem.

 

Zuckerberg  skrev i tisdags ut ett brev på sin Facebook-profil där han välkomnar sin nya dotter, Max, till världen. I brevet redogör Zuckerberg varför han och Chan vill hjälpa till att göra världen till en bättre plats.

 

391 miljarder kronor

 

markz

Men hur ska de gå till väga?

Genom massor av pengar, Zuckerberg säger att han kommer att donera 99% av sina Facebook-aktier till välgörenhet - som för tillfälet värderas till nära 391 000 000 000 kr. Här är ett utdrag från brevet.

 

“När nästa kapitel i familjen Chan Zuckerberg startar så starar vi även Chan Zuckerberg initiativet över hela världen för att främja den mänskliga potentialen och för att främja jämställdhet för alla barn i den kommande generationen. Våra första fokusområden kommer att ligga i att utveckla personlig inlärning, bota sjukdomar, förena människor och  bygga  upp starka samhällen.

 

Vi kommer skänka bort  99% av våra Facebook-aktier - för närvarande är de värda ca 391  miljarder kr. Vi vet att det är ett litet bidrag jämfört med alla de resurser och talanger som finns hos dem som redan arbetar med dessa frågor. Men vi vill göra allt vi kan och jobba jämsides med många andra.”

 

Donationen, som så småningom kommer att omfatta Zuckerbergs B-aktier med rösträtt, betyder inte att han ska lämna som VD på Facebook eller överlåta kontrollen till någon annan  inom den närmaste tiden.

 

Efter hans Facebook-inlägg, beskrev Zuckerberg planen för sin välgörenhetsgåva. Han har skapat en egen fond, Chan Zuckerberg Initiativet, där han själv kommer att kontrollera samtliga aktier och tilldelningen av dessa aktier.

 

Med andra ord, så har Zuckerberg skapat en egen stiftelse som är helt under hans kontroll, ett vanligt drag bland miljardärer.

 

I sitt brev skrev Zuckerberg också att han planerar att "fortsätta som Facebooks VD i många, många år framöver." Zuckerberg är väldigt  givmild och har donerat miljontals runt om i världen i flera år. Han och Chan gav bort ca 174 miljoner kr i november till EducationSuperHighway, för att ungdomar ska få bättre tillgång till Internet i sina skolor.

 

Trots den stora donationen behöver inte Max vara orolig för sitt arv. När pengarna är bortskänkta har familjen kvar en förmögenhet på 450 miljoner dollar dvs ca 4 miljarder kronor.  

Dela på Facebook