Annons

Tommy Körbergs vrede mot artisterna som sökt corona-stöd: ''Skänk pengarna till de som behöver dem''

Annons

På grund av coronakrisen har flera artister ansökt om stipendier av Konstnärsnämnden, trots att de har miljonbelopp i bolagen. Nu rasar Tommy Körberg mot flera artister som ansökt om pengar från stödet.

– Jag reagerade väldigt starkt. Har man konton där man har miljoner inlagda kan man ta av den vinsten tycker jag, och stödja sig själv i stället för att sno pengar av folk som behöver det bättre, säger Tommy Körberg till Expressen.

Av den halva miljard kronor som regeringen avsatt för krisstöd för kulturverksamhet fick Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela 70 miljoner av dessa.

Artister som haft inkomstbortfall på grund av inställda spelningar och annat under pandemin, har haft rätt att söka ett så kallat ”kris-stipendium” mellan 15 000 - 50 000 kronor. Detta är pengar som bland annat artisterna Benjamin Ingrosso, 22, Oscar Zia, 23, och Jill Johnson, 47, ansökt om.


Körbergs känga mot artisterna

Artisten Tommy Körberg riktar stark kritik mot flera av de artister som ansett sig behöva pengarna. I intervjuer med både Aftonbladet och Expressen säger Körberg att pengarna kunde gått till bättre behövande.

Särskild kritik riktar han mot artisten Jill Johnson, som beviljats krispengar.

 – Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, säger Tommy till Aftonbladet och fortsätter med att berätta hur han reagerade:

 – Jag blev bara så trött, det är så ledsamt. Artisternas agenter gör väl det här åt dem, för de ska väl ha sina tjugo procent. Men artisterna själva har ju godkänt det. Så någon måtta på moraliteten får det väl vara. Det saknas moral här, det är jävligt konstigt och ett rejält moraliskt övertramp.

Att Jill Johnson är en av stipendiaterna tycker Tommy är särskilt häpnadsväckande.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, säger Tommy Körberg till Aftonbladet.

Jill Johnson: ”Jag skäms inte”

Jill Jonson väljer att slå tillbaka mot kritiken, genom att i ett inlägg på Instagram motivera varför hon inte skäms över att ta emot pengarna.

”Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta.

Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring”, skriver hon bland annat.

Vad tycker du om detta? Håller du med Tommy Körberg?

Annons